Jövőre már a harmadik oltás is kelleni fog, ha utazgatni szeretne az EU-ban

Közben a negyedik járványhullám kezd megszelídülni, de messze még a vége.

Hirdetés

Az Európai Bizottság csütörtöki javaslata értelmében jövőre már a 3. adagot is fel kell vennie a koronavírus elleni oltásból, ha teszt vagy karantén nélkül szeretne utazgatni az unió területén. A kétdózisos zöld igazolások ugyanis a második adagtól számított 9 hónap múlva fognak lejárni, így ezután szükség lesz a 3. adagra, hogy újabb 9 hónapra meghosszabbítsuk az időtartamát.

Az illetékesek azért szánták el magukat erre a lépésre, mert a megfigyelések szerint a forgalomban lévő oltások védőhatása idővel csökken, így 9 hónapban határozták meg azt a periódust, amíg ez a hatás megfelelő. A 4. járványhullám közben szerencsére lecsillapodóban van, a csütörtöki jelentésben már csak 2104 új fertőzött szerepel, de a héten egy nap sem volt több mint 3000 új fertőzött.

A megyék közül egyébként Kolozs megyében a legrosszabb a helyzet, Bukarest (239) után itt regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet, összesen 149-et. Emellett csak Temes megyében volt 100 fölött (111) az új betegek száma. Az elmúlt 24 órában 177-en vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben.

Hirdetés

Már 20 megye zöld, csak kilenc vörös.

A megyei fertőzöttségi ráta Arad, Bihar és Kolozs megyében a legmagasabb – ebben a sorrendben.

Az oltakozási kedvet viszont az utóbbi időszak tapasztalatai sem serkentették fel, így hiába megy el a 4. hullám, ha utána nem sokkal jön az 5., ami elég valószínű.

Hirdetés