Jön az új bizalmatlansági indítvány, megint repül a kormány, megint fejetlenség lesz, Iohannis pedig meg fog pukkadni (FRISSÍTVE)

És állítólag még valami járvány is van, de ezzel nem nagyon foglalkoznak most odafenn.

Hirdetés

FRISSÍTÉS

A PSD hétfőn be is nyújtotta a bizalmatlansági indítványt, melyet várhatóan csütörtökön olvasnak fel egy rendkívüli parlamenti ülés keretében. A szabályzat szerint ezt követően három napon belül szavazni is kéne róla, Ludovic Orban miniszterelnök szerint viszont ez törvénytelen lenne, mivel a rendes parlamenti ülésszak csak szeptember elsején kezdődik. A PSD álláspontja szerint viszont semmi nem tiltja, hogy egy bizalmatlansági indítványt a parlament rendkívüli ülése alatt szavazzanak meg.

Most már biztos, hogy a szocdemek (PSD) bizalmatlansági indítványt nyújtanak be az Orban-kabinet ellen, amely úgy jutott hatalomra a tavalyi év végén, hogy bizalmatlansági indítvánnyal kigolyózta az akkori PSD-kormányt. Marcel Ciolacu, a párt elnöke vasárnap este már arról beszélt, hogy miniszterelnök-jelöltjük is van, ám nem árulta el, hogy ki az.

Azt is elismerte ugyanakkor, hogy az ország elnökének, Klaus Iohannisnak van alkotmányos hatásköre arra, hogy kinevezze a miniszterelnököt, vele pedig nem a legnagyobb puszipajtások. Ami azt illeti, utálják egymást, mint Petőfi a kukoricagölödint. Figyelje csak meg: ha az új bizalmatlansági indítvány – amelyet elvileg ma (hétfőn) már be is nyújtanak – átmegy, és a PNL-kormány kispadra kerül, az elnök német homlokán napokig Adidas-jel lesz látható.

Mindenesetre Ciolacu azt mondta, hogy minimum 250-en meg fogják szavazni az indítványt – a PSD mellett a Pro Románia és az ALDE is –, ami bőven elég lesz arra, hogy átmenjen (ehhez minimum 233 szavazat kell). A források szerint az RMDSZ nem fogja megszavazni a cuccot, de nem is kellenek.

Hirdetés

A bizalmatlansági – amennyiben tényleg benyújtják – parlamenti vitájára akár még a héten, feltehetően csütörtökön sor kerülhet, a szavazásra pedig augusztus végén, szeptember elején. Ha átmegy, az Orban-kormánynak 45 napos ideiglenes megbízatása marad, ez alatt a 45 nap alatt azonban nem fogadhat el sem sürgősségi kormányrendeleteket, sem törvénytervezeteket, vagyis malmozni fognak, lényegében megint nem lesz senki az ország élén, a koronajárvány meg majd biztos megállítja saját magát.

Klaus Iohannis persze a híresztelésekre sietett kijelenteni, hogy az ország élére semmiképpen sem kerülhet PSD-kormány, szóval ha a srácok belekezdenek, megint kezdődik majd a cirkusz, és isten tudja, mikor lesz vége.

Lehet addigra tényleg megoldódik a járvány is valahogy.

Hirdetés