Jön a nyugdíjemelés, csak nem tudni, miből, de Iohannisnak jut közpénz afrikai utazgatásra – hírmix

Egy BMW-s előzött egy lazát az autópályán – keresi a rendőrség.

Hirdetés

A koalíció elfogadja az új nyugdíjtörvényt, bár nem világos, honnan fogják finanszírozni

Kedden Marcel Ciolacu kormányfő bejelentette, hogy a torzszülött koalíció tagjai, a PNL és a PSD végre kiegyeztek a múlt csütörtökön már ismertetett új nyugdíjtörvény részleteivel kapcsolatban, és úgy döntöttek, gyorsított eljárásban (azaz az is lehet, hogy még a héten) el is fogadják azt. Eszerint 2024. január elsejétől 13,8 százalékkal, 1785 lejről 2032 lejre nő a nyugdíjpont értéke, 2024. szeptember elsejétől pedig újabb emelés van kilátásban. Emellett a nők nyugdíjkorhatára 2035-ig fokozatosan eléri a férfiakét, vagyis 65 év lesz, de több egyéb apróbb módosítás is van benne. A szenátus szakbizottságainak a tervezettel kapcsolatos vitáján persze az ellenzék főként azt kifogásolta, hogy szerintük a kormánynak fogalma sincs, miből teremti elő a keretet a januártól esedékes emelésekre, hiszen a becslések szerint a jogszabály alkalmazásával 30 milliárd lejjel nőnek majd a nyugdíjkiadások. Mi több, Marcel Boloş pénzügyminiszter sem adott konkrét választ hétfőn arra, hogy melyik dák lelőhelyről fogják kiásni azt a 30 milliárdocskát, csak annyit mondott, hogy nagyon komoly elemzést igényel a történet. Mondjuk én is vennék egy tengerparti házat Mallorcán, de nagyon komoly elemzés után se lenne rá egy vasam se.

Eközben Iohannis Afrikában utazgat az Ön pénzén

Nincs pénz, nyugdíjakra? Sebaj, Klaus Iohannis méregdrága diplomáciai útjaira válság idején is futja, még akkor is, ha olyan helyekre utazgat az elnök, amelyekkel aligha szoros a gazdasági vagy bármilyen kapcsolatunk. Mint például Kenya, ahol kedden elkezdődött a román államfő „hivatalos afrikai körútja”. A William Ruto kenyai elnökkel folytatott tárgyalást követően Iohannis el is újságolta a sajtónak, milyen múlhatatlanul fontos lenne Románia számára újjáéleszteni afrikai kapcsolatait, amelyben Kenya kulcsfontosságú szerepet tölt be (??). A két államfő abban egyezett meg, hogy fejlesztik az együttműködést azokon a területeken, amelyek mindkét fél számára rendkívül fontosak, mint például a környezetvédelem, az éghajlatváltozás elleni küzdelem (mondjuk akkor nem kéne magángépen odautazgatni), az oktatás, a digitalizáció és így tovább. Kenya után Iohannis Tanzániába, a Zöld-foki Köztársaságba és Szenegálba is ellátogat – a véletlenek egészen különös egybeesése folytán csupa olyan országokba, amelyek turistaparadicsomnak számítanak. Az államfő méregdrága útjai már jó ideje vitákat kavarnak, különösen azok után, hogy az állami hivatal az utóbbi években luxusgépeket bérel ezekre, de a költségekről nem hajlandó beszámolni. A mostani afrikai körút is csak úgy valósulhatott meg, hogy a kormány 7 millió lejes költségkiegészítést utalt ki az elnöki hivatalnak. Nyilván egy baromi komoly elemzés után.

Egy ügyes BMW-st a szociális médián keringő előzési videó alapján keres a rendőrség

Egy fehér megyei sofőr egy hófehér BMW-ben olyan mutatványt hajtott végre az A1-es autópályán Szeben közelében, hogy már keresi is a rendőrség. Emberünk szemmel láthatóan semmiképpen sem akarta használni a féket, hiszen az egy BMW esetében ciki (egyes elméletek szerint nincs is bennük), de mivel az előtte pöfőgő teherautót éppen egy másik kamion előzte a belső sávon, ő úgy döntött jobbról fog előzni a leállósávot (helyi dialektusban: banda de urgență) igénybe véve. Amit ugye csak a küldetésre igyekvő mentőalakulatok vehetnek igénybe a törvény szerint. A közlekedési rendőrség máris jelezte, hogy a közösségi hálón terjengő felvétel alapján (egy másik sofőr fedélzeti kamerája rögzítette a felvételt) máris elkezdték keresni a hófehér BMW-t és a sofőrjét, hogy a megfelelő szankciókkal honorálják bátor cselekedetét. Ami azt jelenti, hogy 90 napra búcsút inthet a jogsijának, és pénzbírságot is kap. Ez egyébként már nem az első alkalom, hogy a rendőrség Facebook-videók alapján kap el szabálysértőket, úgyhogy vigyázzon, mit tesz, mert Nagy Testvér mindent lát.

Hirdetés