Jól elvesztette a szociális segélyt az, aki tudna dolgozni, de nem akar

Már nem osztogatják csak úgy a pénzt a hatóságok.

Hirdetés

Több mint húszezer olyan személytől vonták meg a szociális segélyt, aki tudna ugyan dolgozni, de mivel az állam nagyvonalúan eltartotta, inkább megelégedett ezzel a pénzzel.

A hírt Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti frakcióvezetője kürtölte világgá, miután az erre vonatkozó törvénymódosítást tavaly éppen ő terjesztette be.

(Ő egyébként arról lehet ismerős, hogy eszelősen gyűlöli a magyarokat, és korábban jóformán csak a magyargyalázásai miatt került be a hírekbe, de az utóbbi időben néha érdemi munkát is végez, ha már őt is mi tartjuk el az adóinkból).

A munkaügyi minisztérium adatai szerint eddig 21 193 olyan személyt azonosítottak, aki ugyan munkaképes, de kényelmesebbnek tartotta az állami segélyt a meló helyett.

A statisztika szerint három hónap alatt 235 ezerről 166 ezerre csökkent a munkaképes szociális ellátásban részesülők száma – ez a csökkenés természetesen azokat is tartalmazza, akik közben munkát találtak.

Akik viszont nem is akartak, azok elvesztették a szociális segélyt, és 12 hónapig nem is kérhetnek újra támogatást.

Köztük vannak azok is, akik egymás után kétszer nem jelentek meg a munkaügyi tárca által szervezett állásbörzéken.

Hirdetés

Amúgy nem csillagászati összegekről van szó: egy személy 141, egy kétfős család 255, egy háromfős 357, egy négyfős pedig 442 lejes havi szociális támogatásra jogosult.

A hatóságok az idénymunka-lehetőségeket számon tartó önkormányzatok bevonásával a továbbiakban is szigorúan ellenőrzik az ilyen eseteket, hogy ne fordulhasson elő, hogy valaki luxusautóval érkezik a szociális segélyért, amit aztán a villájába visz haza – ez persze nem teljesen mentes a hangulatkeltéstől, de mindenképpen vérlázító, ha valóban történt ilyesmi.

Persze az egészben vaskosan benne van az is, hogy a kormány az államkassza silány helyzete miatt ott próbálja visszafaragni a kiadásokat, ahol éri.

Viszont az intézkedés jogosságához kevés kétség fér.

Hirdetés