Iohannis: elhalaszthatják a Románia schengeni csatlakozásáról szóló döntést

Miután a hollandok, majd az osztrákok is úgy döntöttek, hogy nem támogatják a belső határellenőrzés nélküli övezet bővítését, már az államfő sem túl optimista.

Hirdetés

Úgy néz ki, már Klaus Iohannis államfő sem biztos abban, hogy december elején kiderül, hogy az ország csatlakozik-e a belső határellenőrzés nélküli övezethez.

Mint tudjuk, december 8-án találkoznak az unió bel- és igazságügyi miniszterei, és Románia, Bulgária és Horvátország azt reméli, hogy ott majd döntés születik a schengeni csatlakozásról. Iohannis szerdán azt nyilatkozta, ezt a dátumot nem kell sorsdöntőként kezelni, a döntést akár el is halaszthatják egy vagy két hónappal. Azt is hozzátette, Románia készen áll tárgyalni azokkal az országokkal, melyek továbbra is szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy az ország teljesítette-e a csatlakozás feltételeit.

Mivel a schengeni térség bővítéséről szóló végső döntést egyhangúlag kell meghozzák a tagok, Románia érdeke az lenne, ha ezen a szavazáson biztosra menne, jelenleg pedig nem így áll a helyzet.

Mint ismeretes, korábban csak Hollandia ellenezte Románia schengeni csatlakozását, aztán múlt pénteken az osztrák belügyminiszter bedobta, hogy az országa nem hajlandó hozzájárulni az övezet bővítéséhez. Az osztrák álláspont szerint a rendszer eleve nem működik megfelelőképpen, így nem jött el az ideje annak, hogy az övezet három újabb országgal bővüljön.

Hirdetés