A holland igenre vár Románia, de egyelőre semmi biztatóval nem kecsegtetik Schengen kapcsán (FRISSÍTVE)

Még egy ideig a levegőben lóg Románia schengeni csatlakozása, pedig már egy 44 milliós szerződés is képbe került.

Hirdetés

Minden előzetes várakozás ellenére Hollandia egyelőre semmi jelét nem mutatja annak, hogy megszavazná Románia schengeni csatlakozását: a román sajtó érdeklődésére a holland diplomaták egyszerűen megkerülik az arra vonatkozó kérdést, hogy méltónak tartják-e az országot, hogy az EU belső határellenőrzés nélküli térségének része legyen. A döntés két hónap múlva várható, Hollandia pedig az egyik utolsó európai állam, mely nem foglalt állást Románia csatlakozása kapcsán.

Aki arra számított, hogy Mark Rutte holland kormányfő romániai látogatása valamilyen konkrét fejleményt is hoz a schengeni csatlakozás kapcsán, annak csalódnia kell. A szokásos udvariassági körökre szorítkozva a Klaus Iohannis államfővel és Nicolae Ciucă miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Rutte elismerte, hogy Románia nagyon sok lépést tett a jó irányba az elmúlt években, azonban azt is hozzátette, hogy minden feltételnek teljesülnie kell a csatlakozáshoz. A következő lépésekhez meg kell várni, milyen eredményeket mutat fel az Együttműködési és Megfigyelési Mechanizmus  keretében összeállított jelentés, de Hollandia elviekben nincs a schengeni csatlakozás ellen – hangzott el.

Hollandia bukaresti nagykövete, Roelof van Ees ugyanakkor azt mondja, hogy

jelenleg nem áll rendelkezésére olyan információ, mely pozitív válaszra adna okot.

Országa hozzáállása egyszerű: ha teljesültek a csatlakozás feltételei, akkor semmi akadálya nincs a belépésnek. Ahhoz, hogy felmérjék a feltételek teljesítését, az Európai Bizottságnak aktuális információkkal kell szolgálnia Románia teljesítményéről az összes ide vonatkozó, fontos domíniumban. A határok védelme mellett figyelembe veszik az igazságszolgáltatás és a jogállamiság terén bekövetkezett előrelépéseket.

Bukarest töretlen, de indokolatlan optimizmusát mérsékeli, hogy Hollandia szerint időbe telik, míg a döntés megszületik, ráadásul a hágai parlament is beleegyezését kell adja.

Hirdetés

Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke szerdán Romániába érkezett, ahol Klaus Iohannis elnökkel és Nicolae Ciucă kormányfővel együtt ellátogat a Brassó megyei nagysinki katonai bázisra. Hollandia az egyik legnagyobb befektető Romániában, ezért

érdeke a vámpontok megszüntetése, de nem bármilyen áron.

A Ciucă-kormány ugyanakkor semmit sem bíz a véletlenre: éppen egy nappal Rutte látogatása előtt egy 44 millió eurós szerződést kötött a holland Damen csoporttal.

Ennyi elegendő lesz egy holland „igenre”?

Hirdetés