George Simionnak sikerült közös fotót készítenie Jorge Buxade VOX-politikussal. (forrás: G. Simion Twitter-oldala)

Jó nagyot hazudott George Simion: nem részt vett a konzervatívok madridi találkozóján, hanem kidobták onnan

Az orránál fogva vezette a média egy részét, amely elhitte neki, hogy ott volt és aláírta a nyilatkozatot.

Hirdetés

Twitter-bejegyzésekkel, fotókkal „támasztotta alá” George Simion, az ultrapopulista, szélsőjobboldali AUR párt társelnöke, hogy részt vett az európai konzervatív vezetők Madridban tartott hétvégi tanácskozásán és hogy ő is aláírta a találkozó közös nyilatkozatát.

Simion állításait azonnal készpénznek vette a média egy része – Erdélyben például a Transindex, de sok magyarországi médiaorgánum is – és arról tudósítottak, hogy az AUR elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is ott van a „szélsőjobboldali pártok madridi csúcstalálkozóján”, amelyen egyébként részt vett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Marine le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke, valamint más, osztrák, észt, flamand, olasz, litván, bolgár és román pártok képviselői is.

Mint a G4media román portál kiderítette, Simion állításaiból csak annyi volt igaz, hogy ott volt Madridban, viszont a találkozóról kirúgták, így persze a nyilatkozatot sem írhatta alá.

Alonso de Mendoza, a találkozót szervező spanyol VOX párt EP-delegációjának szóvivője a G4media portálnak azt nyilatkozta, hogy George Simiont nem hívták meg a madridi eseményre, a biztonsági erők kidobták, amikor be akart menni a tanácskozás helyszínére. Az sem igaz – mondta –, hogy az AUR társelnöke aláírta volna a közös nyilatkozatot, ahogy azt  egy Twitter-bejegyzésben állította. Alonso de Mendoza szerint sokkolta őket, hogy a román politikus ilyesmit terjesztett.

A G4media forrásai szerint a találkozó helyszínéül szolgáló szállodában Simion azt hazudta, hogy a a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNȚCD) egyébként meghívott elnökének, Aurelian Pavelescunak a titkára, így juthatott be az épületbe.

Pavelescu megerősítette a portálnak, hogy megkérdezték tőle, tagja-e a romániai küldöttségnek Simion. A pártelnök szerint Simion nem vele együtt jutott be a szállodába, de nem tudja, ez hogyan sikerülhetett, mivel az AUR társelnökének neve nem szerepelt azon a listán, amelyet a PNȚCD előzetesen eljuttatott a szervezőknek.

A román portál úgy értesült, Simion mégis bepróbálkozott a VOX képviselőinél, hogy mégis kaphasson meghívót az eseményre, de a spanyol párt azt válaszolta neki, hogy erre a találkozó minden résztvevőjének rá kell bólintania. Az AUR-politikus részvételét viszont a Fidesz ellenezte, a román párt több politikusának magyarellenes megnyilvánulásai miatt.

Hirdetés

Simionnak a helyszínen valahogyan sikerült közös fotót készítenie Jorge Buxadéval, a VOX európai parlamenti képviselőjével, amit kitett a Twitterre. Buxade később szintén a Twitteren leszögezte, hogy Romániából egyetlen delegáció, a PNȚCD vett részt a találkozón Aurelian Pavelescu pártelnök vezetésével.

George Simion a G4media megkeresésére simán letagadta, hogy azt állította volna: részt vett a találkozón, aláírta a közös nyilatkozatot és hogy Pavelescuval együtt képviselte Romániát. Miután szembesítették a Twitter-bejegyzéseivel, azt mondta, hogy a Twitterre csak korlátozott hosszúságban lehet írni, innen a félreértés.

 

 

Hirdetés