Jó hír: nem ugyanolyan tananyagból kell készülniük az érettségizőknek és a nyolcadikosoknak, mintha normális év lenne

Hiszen nem tehetünk úgy, mintha nem történt volna semmi.

Hirdetés

Előfordulhat, hogy fellélegezhetnek azok a tizenkettedikes és nyolcadikos diákok, akiknek idén kell érettségizniük, illetve képességvizsgára állniuk, mivel minden bizonnyal nem ugyanolyan tananyagmennyiségből kell majd készülniük, mintha a jelenlegi tanév normálisan, nem pedig jórészt online tanórákkal telt volna.

Legalábbis Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter ilyesmiről beszélt az idén esedékes vizsgák kapcsán.

Mint elmondta, a társadalom jelentős része azt várja el, hogy az érettségiket és a képességfelmérőket idejében tartsák meg, mégpedig úgy, hogy azokon a diákok személyesen vegyenek részt, ne internetes kapcsolaton keresztül.

Azonban ha nem igazítanák a vizsgatételeket a nyilvánvaló helyzethez, akkor az azt jelentené, hogy nem vesznek tudomást a tényekről.

„Az érettségi és a képességfelmérő vizsgatételeinek tematikáját nagymértékben hozzáigazítjuk majd az idei év valóságához”

– igyekezett mindenkit megnyugtatni a miniszter.

Ehhez persze még azt is tudni kell, mikor térhetnek vissza az iskolába a végzős osztályokba járó diákok.

Hirdetés

Erről várhatóan ma délután születik döntés.

A miniszter elmondta, a közeljövőben nyilvánosságra hozzák, hogyan igazítják a vizsgatételeket a járványhelyzeti vizsgázáshoz.

Ennek nyomán már ebben a hónapban közlik a diákokkal, miből kell készülniük a vizsgákra.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy sürgősségi kormányrendeletben döntenek majd arról, milyen formában kell majd pótolniuk a diákoknak az online oktatás miatt kimaradt tananyagot – és itt nem csak arról van szó, hogy interneten keresztül esetleg nem lehetett ugyanannyi tananyagot leadni, mint a jelenléti oktatás esetén, hanem arról, hogy több ezer diák nem is tudott online órákon részt venni, mivel vagy internetkapcsolattal, vagy táblagéppel/okostelefonnal nem rendelkezik.

A miniszter azt is elmondta, hogy amennyiben ismét visszatérhetnek a diákok az iskolapadba, heti lebontásban mérik majd a fertőzöttségi adatokat, hogy eldöntsék, milyen forgatókönyv szerint folytatódik az oktatás a következőkben.

Hirdetés