Jó hír: ingyenesen használhatják a hallgatók az összes egyetemi könyvtárat

A szenátus rábólintott a javaslatra.

Hirdetés

Néha kissé meglepő, hogy a román politikum valóban fontos dolgokkal is foglalkozik, de most is ez történt: a szenátus elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a hallgatók ingyenesen használják az összes egyetemi, illetve központi egyetemi könyvtárat.

Az indoklás szerint a diákok ezrei évek óta várnak erre a döntésre, hiszen ezáltal

sikerült esélyegyenlőséget teremteni a hallgatók között.

A módosítás magyarázataiból kiderül, hogy azzal megszüntették a diszkriminációt azon diákok között, akik olyan egyetemekre járnak, amelyeknek van saját könyvtáruk, és azok között, akik olyanra, amelynek nincs.

A legnagyobb egyetemeknek – mint a kolozsvári, a bukaresti, a jászvásári és a temesvári – nincs saját könyvtáruk, mivel központi egyetemi könyvtár szolgálja ki a hallgatókat.

A központi egyetemi könyvtárak viszont

pénzt kérnek a diákoktól az intézmény látogatásáért.

Hirdetés

A jogszabály-módosítás ezt az anomáliát javítja ki azáltal, hogy a saját egyetemi és a központi könyvtárak látogatását is az állami felsőoktatási rendszer által biztosított ingyenes szolgáltatások közé sorolja.

A törvénymódosítás hatályba lépése remélhetőleg nem várat sokáig magára, mivel a szenátus döntéshozó kamara a témában, így a módosítást már csak Klaus Iohannis államfőnek kell kihirdetnie, hogy érvénybe lépjen.

Hirdetés