Jó hír a vírusfrontról: a szerdai abszolút rekord után nagyot csökkent az új megbetegedések száma

Az 1713-as csúcsról 1333-ra esett a fertőzésszám pár nap alatt.

Hirdetés

Ha már hétvége, kicsit fellélegezhetünk, ami a koronahelyzetet illeti. Befutottak az elmúlt 24 órára vonatkozó hivatalos adatok. Eszerint péntektől szombatig 1333 új megbetegedést azonosítottak országszerte (első pozitív tesztes betegekről van szó). Az újratesztelések nyomán további 665 pozitív eredményről érkezett jelentés. Ez pedig megnyugtatóan csökkenő tendenciára utal, tessék nézni:

Az elmúlt nap folyamán összesen 23 030 tesztet végeztek: 14 305-öt a járványügyi protokoll alapján, 8725-öt pedig állampolgári kérésre. Ez kicsit alatta marad a korábbi napok átlagának, de azért derekasan teszteltek. A legfrissebb adatok alapján kiszámolható az aktív betegek aránya: 5.8%, ami a körülményekhez képest átlagosnak nevezhető.

A koronavírus reprodukciós rátája, a legutóbbi ismert adat szerint (szeptember 15., kedd) 1,08. Ez az érték a szerdai rekordot követő számítások után nyilván nőni fog. És tudjuk: nem jó, ha 1 fölött van.

Hirdetés

Az ország intenzív osztályain jelenleg 461 beteget kezelnek, ami azt jelenti, hogy a hazai közegészségügyi rendszer túlterhelési kockázata továbbra sem áll fenn.

Sajnos ismét nőtt a koronavírushoz köthető elhalálozások száma. Az elmúlt 24 órában összesen 42 beteg hunyt el (21 férfi és 21 nő). Az összes beteg más megbetegedésekben is szenvedett, a koronavírus-fertőzésen kívül.

A megyék fertőzésszám szerinti rangsorát rendületlenül a főváros vezeti, 220 új esettel. Jó hír, hogy az utóbbi időben „élre törő” Kolozs megyéből csak 35 új esetet jelentettek. Megugrott viszont a fertőzések száma Máramarosban (71). A megyei friss adatok itt böngészhetők:

Hirdetés