Jó hír a járványfrontról: érkezik a negyedik vakcinatípus, amely felgyorsíthatja az oltáskampányt

Áprilisban Romániában is elkezdődhet az amerikai Johnson & Johnson által gyártott oltóanyag forgalmazása, amely abban különbözik a korábbiaktól, hogy egydózisú.

Hirdetés

Érkezett egy újabb jó hír vakcinaügyben: az Európai Gyógyszerügynökség forgalmazásra ajánlotta az Európai Unió tagállamaiban az amerikai Johnson & Johnson által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot.

Ez tehát a negyedik vakcina a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az Astra Zeneca után, amelyet jóváhagytak az unióban – a neve egyébként Janssen –, és abban különbözik a korábbiaktól, hogy egyetlen dózist kell beadni belőle, emlékeztető oltás nincs. A forgalmazást még engedélyeznie kell az Európai Bizottságnak, de ez már formalitásnak számít.

Azt is tudjuk még, hogy az Európai Bizottság képviselői már 200 millió dózisra szerződést kötöttek az amerikai gyógyszeripari vállalattal, ami azt jelenti, hogy Romániának nagyjából 8 millió járna, ez pedig jelentősen felgyorsíthatja az oltáskampányt. Valeriu Gheorghiță koordinátor már korábban azt nyilatkozta, hogy a jóváhagyás nagyjából március közepére fog esni, ami azt jelenti, hogy áprilisban már mi is kapunk a negyedik vakcinatípusból.

A Johnson & Johnson oltóanyagában ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget.

Hirdetés