Jelképesen már elindult az első oroszfüggetlen molekula fekete-tengeri földgáz az Ön hőközpontja felé

Illetve még nem indult el, de már úton van. Ilyen a politika…

Hirdetés

A képviselőház döntő kamaraként végre elfogadta az úgynevezett offshore-törvényt, illetve annak módosítását, amely lehetővé teszi a fekete-tengeri földgáz kitermelését, amelyen már évek óta hasztalan ülünk (nyilván átvitt értelemben, hiszen a fekete-tengeri földgáz nem szék).

A törvény első változatát még 2018-ban fogadták el, ám az egyértelműen az orosz gázimportnak kedvezett (biztos nem kentek meg senkit), így a befektetők elhúzták a csíkot, azóta pedig csak halogatták az urak az ügyet. Most, hogy az orosz szankciók miatt sürgőssé vált a dolog, ismét előkerült a törvény, és végrehajtották a szükséges módosításokat.

A román állam a friss törvény szerint például az adók 60%-kát vághatja zsebre, a befektetők a többletbevételre kivetett adónak csak a 40%-kát fordíthatják további beruházásokra. Bár a törvényből kikerült az a passzus, amely rögzíti, hogy a kitermelt földgáznak legalább a felét hazai piacon kell értékesíteni, azért a román államnak elővásárlási joga van, így az többlet exportra küldése előtt fedezheti a szükségleteit. Az állam ráadásul fokozatosan emelheti az adót, ha a földgáz ára meghaladja a 85 lej/MWh-t.

Nicolae Ciucă miniszterelnök még a szavazás előtt bejelentette, hogy „az első molekulányi fekete-tengeri földgáz már június végén belép a rendszerünkbe”. Hogy ezen az egyetlen molekulán hogyan fogunk megosztozni, az jó kérdés, de már éppen ideje volt elkezdeni egyáltalán a folyamatot.

Annál is inkább, mert a teljes energetikai függetlenséget – legalábbis ami a földgázt illeti – még így is csak öt év múlva fogjuk tudni elérni.

Hirdetés