Járványszakértő: levonulóban a negyedik hullám, de ha a politikusok folytatják a tökéletlenkedést, az ötödik is keserves lesz

Nem fukarkodott a politikummal szembeni bírálatokkal a járvány kezelése miatt Octavian Jurma.

Hirdetés

Románia az egyetlen ország Európában, amely hagyta, hogy a negyedik hullám magától érje el a csúcsot, ez pedig rengeteg halálos áldozatot követelt, ami a politikum hibája – ilyen és ehhez hasonló kemény megállapításokat tett Octavian Jurma közismert járványügyi szakértő, kutató, aki az elmúlt hónapokban matematikai modellek segítségével viszonylag pontos előrejelzéseket és elemzéseket adott a koronavírus-járvány lefolyásáról.

A szakértő most annak kapcsán vetett számot, illetve bírálta ismét keményen a kormányzati illetékeseket, hogy a jelek szerint a járvány negyedik hulláma lefutóban van.

Szerinte a jó hír valóban az, hogy

a múlt keddi csúcs után a járvány terjedése csökken,

a rossz hír viszont az, hogy Európában Románia az egyetlen ország – a világban pedig Brazília után a második –, amely hagyta, hogy a járványhullám elérje a csúcsát, majd magától kezdjen ismét csökkenni az intenzitása.

Azt is megjegyezte, hogy ha a tesztelési kapacitás képes lett volna lépést tartani a járvány terjedésével, akkor nem valamivel kevesebb, mint 19 000, hanem 25 000 körül lett volna a csúcsponti esetszám.

A kutató keményen beleszállt az államfőbe és a kormányba: szerinte a hétfőtől bevezetett szigorítások legfeljebb szépségflastromnak jók, hiszen már napokkal azután léptek hatályba, hogy a járvány magától elkezdett visszahúzódni.

Mint írta, ha már rögtön a csúcspont utáni naptól hatályba léptették volna, akkor még lehetett volna az azóta bekövetkező csökkenést az újabb szigorítások számlájára írni.

Mivel azonban majdnem egy hét telt el, legfeljebb csak propagandaeszközként lehet őket felhasználni.

Jurma ironikus megjegyzése szerint Romániában olyan „kísérlet” zajlott, amely a fertőzés révén halad a nyájimmunitás elérése felé.

Ezt nem csupán a mulasztások számlájára írja, hanem arra is, hogy a járvány terjedését aktívan segítették, miután a kormány év közben szinte minden korlátozást feloldott, és hosszú ideig elzárkózott a további szigorításoktól, mondván: azt nem engedhetik meg maguknak.

„Nos, ez viszont azt eredményezte, hogy megengedtük magunknak, hogy a járvány négypercenként megöljön egy román állampolgárt, és megengedtük a humanitárius katasztrófát, amely egy olyan járványhullámot kísért, amelynek megengedték, hogy kitombolja magát a népesség fölött”

Hirdetés

– hangzik a lesújtó ítélet.

A szakértő szerint most viszonylag gyors visszaesés várható:

jövő hét végére a napi esetszám várhatóan beesik 10 000 alá, november végére pedig 5000 alá.

Az, hogy decemberben is folytatódik a csökkenés, vagy platózni kezd a járvány, nagymértékben függ attól, hogy milyen eredménnyel folytatódik az oltási kampány, illetve hogy az emberek milyen mértékben tartják be a korlátozásokat.

Az viszont valószínű, hogy az egészségügyi dolgozók decemberben felszusszanhatnak.

A kutató azt mondja,

ha a jelenlegi ütemben sikerülne folytatni az oltási kampány ütemét, februrárra a népesség 70 százaléka be lenne oltva,

ami azt eredményezné, hogy a várható ötödik hullámon ugyanolyan könnyen túljutnánk, mint ahogy a civilizált európai országok a negyediken túljutottak, sőt akár teljesen meg is úszhatjuk.

Ha viszont a politikusok megint igyekeznek minden korlátozást gyorsan feloldani, és az ünnepek előtt populista módon lezártnak nyilvánítják a járványt, akkor jövőre minden kezdődik elölről.

Az orvos azt is elmondta, hogy az esetszámok csökkenését várhatóan csak két hét múlva kezdi az intenzív osztályra kerülő fertőzöttek és a halottak számának csökkenése.

Zárásként még egyszer felmosta a padlót a kormányzati illetékesekkel, megjegyezve: nem kizárható, hogy a negyedik hullámot megelőző „nagy lazítást” a végén a „nagy elkenés” követi majd, amely során megpróbálják magukat a lakosság megmentőiként láttatni.

Hirdetés