Járőrözni indult két határőr az ukrán határon, de… eltévedtek

Óriási keresőcsapat indult a nyomukba.

Hirdetés

A román–ukrán határszakaszt ellenőrző felsővisói (Máramaros megye) határrendészeti alakulat két járőröző dolgozójának hétfő délután öt óra körül kellett volna átadnia a szolgálatot a kollégáknak. De mivel a két határőr még este kilenc után sem került elő, a határőrség riadót fújt és keresni kezdték őket.

Mintegy száz ember (határőrök, rendőrök, csendőrök, hegyimentők, önkéntesek) indult a sötétbe, hogy megtalálják a két kollégát Borsabánya környékén. A keresést jelentősen nehezítette, hogy a terep, ahol a két határőr eltűnt, igen nehéz erdős, hegyi környezet, nagy szintkülönbségekkel. Ráadásul az ukrán–román határnak ez a szakasza arról hírhedt, hogy itt zajlik a cigarettacsempészet jelentős része

A keresőcsapat egész éjjel a környéket bogarászta, az akciót az időközben leszállt köd is nehezítette. Végül reggel hat óra körül épségben megtalálták a két határőrt. Kiderült, hogy eltévedtek, a térségben mobil térerő sem volt, így behúzódtak egy hegyi menedékházba.

Elég szomorú, hogy így kell kiderüljön: 2021-ben a román határőrségnek nincs önálló (mobilhálózat-független) helyzetmeghatározásra alkalmas felszerelése, vagyis a határőröket nem látják el hétköznapi GPS-készülékekkel.

Hirdetés