Illusztráció / Pixabay

Január közepe óta nem volt ilyen sok új koronavírus-fertőzött

Csütörtöktől újra figyelembe veszik a gócokat a lakosságarányos fertőzési ráta kiszámításakor. Egyelőre „csak” Máramaros megye vörösödött be.

Hirdetés

Egyre több jel enged arra következtetni, hogy a tavasszal együtt egy újabb járványhullám is érkezik: harmadik napja van háromezer fölött a napi esetszám, és sajnos már a négyezret közelíti. Január közepe óta nem volt ilyen sok az új fertőzött.

Az elmúlt 24 órában 3923-an kaptak kézhez pozitív koronavírus-tesztet, a legtöbben Bukarestben (523) és Temes megyében (412). A járvány kezdete óta 791 971-en betegedtek meg, ebből 733 616-an gyógyultak meg, 20 167-en haltak bele a szövődményekbe. Az utóbbi szám 81-gyel nőtt szerda reggel óta. Legutóbb február 23-án jelentettek ennél magasabb halálesetet (119), ezt leszámítva február 16-án volt ugyanennyi elhunyt. Három elhunytnak nem volt más ismert betegsége, egy esetben nem jelentette a kórház az elhunyt esetleges alapbetegségét.

A kórházakban jelenleg 7640 fertőzöttet kezelnek, ebből 985-en vannak intenzív osztályon.

Az elmúlt pár naphoz képest kicsit rákapcsoltak a tesztelésre: 28 141 PCR-tesztet és 8706 antigén gyorstesztet végeztek el. A pozitivitási ráta 10,65%-os.

Csütörtöktől változott a lakosságarányos fertőzési ráta kiszámítási módja, ugyanis ismét belekalkulálják az egyes megyékben megjelent fertőzési gócok esetszámait is. Ez azt jelenti, hogy ha egy településen – például egy idősotthonban – góc alakul ki, akkor az ott nyilvántartásba vett betegeket is figyelembe veszik a megye lakosságarányos fertőzési rátájának meghatározásánál. A szakértők szerint ezzel reálisabb képet kapunk a járvány terjedéséről.

Hirdetés

Egyelőre Temes és Máramaros megye található a vörös forgatókönyves megyék listáján, de az új számítási móddal várhatóan ez változni fog.

Hirdetés