Itt vannak a képek: ez történt a műtőben, miután meggyulladt egy páciens a műtőasztalon

Súlyos orvosi mulasztásról árulkodnak.

Hirdetés

Újabb elképesztő mulasztás gyanúja merült fel a még karácsony előtt a bukaresti Floreasca kórházban műtét közben meggyulladt, és később a sérüléseibe belehalt 66 éves, rákbeteg nő ügyében: a baleset miatt étesített főorvos a jelek szerint a szakmai követelményeket megszegve lépett be a műtőbe.

Az ügyet megszellőztető Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője, aki rendszerint egészségügyi témákkal foglalkozik, most közösségi oldalán nyilvánosságra hozta az incidens során készült felvételeket.

A képviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy a sebészeti osztályt vezető Mircea Beuran főorvos, aki nem volt a kórházban, amikor a baleset bekövetkezett, hanem telefonon riasztották, nem fertőtlenítette magát, mielőtt belépett volna a műtőbe, nem viselt sebészmaszkot, és még az óráját sem vette le.

Viszont hozzáért a beteghez – ezzel Ungureanu szerint megfertőzve a műtéti területet, majd ő folytatta a műtétet.

Hirdetés

Beurant már leváltották a sebészeti osztály éléről az incidens miatt, a kórházra és az orvosokra pedig 30 ezer lejes bírságot róttak ki, miután kiderült, hogy olyan fertőtlenítőszert használtak, amely eleve csak kézfertőtlenítésre szolgál, gyúlékonysága miatt pedig nem is lehetne olyan esetekben használni, amikor elektromos szikével műtenek.

Ha pedig beigazolódik, amit Ungureanu a képek alapján állít, akkor Beuran számára valószínűleg még nem ér véget a szankciók sora.

Hirdetés