Itt az alkalom, hogy az öné legyen a Ceaușescu-família egyik autója

Elárverezik, és a kikiáltási ár még csak nem is horribilis.

Hirdetés

Ha valakiben olthatatlan vágy ég aziránt, hogy egy véres kezű nacionálkommunista diktátor egykori vagyontárgyai legyenek a birtokában, akkor felvirradt a napja: hamarosan éppen egy ilyen tárgyat készülnek elárverezni.

Egy olyan autóról van szó, amely a Ceaușescu-család birtokában volt: a Renault Fuego GTS sportautót a diktátor

Nicolae Ceaușescu lánya, Zoia számára vásárolták még 1983-ban

ajándékként, abból az alkalomból, hogy férjhez ment egy Mircea Oprean nevű férfihoz, aki akkoriban a bukaresti műszaki egyetemen tanított.

Az autót egyenesen a franciaországi Renault-gyárból rendelték, beszerzésével és felszerelésével az akkori politikai rendőrség, a Securitate egyik különleges egységét bízták meg.

A beszámolók szerint az árát úgy teremtették elő, hogy eladtak egy Mercedest, amelyet korábban szintén Zoia Ceaușescu vezetett.

Az 1989-es forradalmat követően az ügyészség zárolta az autót, és csak hét évvel később, a büntetőeljárás lezárultával szolgáltatta vissza a családnak.

Most pedig elvileg bárki megvásárolhatja.

Hirdetés

És nem is kell olyan mélyen a zsebébe nyúlnia: a bukaresti Artmark aukciós cég május 19-ére meghirdetett online árverésén

csupán 500 euró a diktátori sportkocsi kikiáltási ára.

Ami persze – lévén árverésről szó – várhatóan azért magasabb is lesz.

Az aukción amúgy egy 1980-as, limitált szériás Maserati Quattroporte is kalapács alá kerül – itt már azért combosabb a kikiáltási át: 15 000 euró.

Amúgy nem ez az első, korábban Ceaușescuék tulajdonában levő jármű, amelyet árverésre bocsátottak: tavaly egykori limuzinja és magángépe talált új gazdát egy aukción, korábban pedig egy terepjárót is elárvereztek.

De nem csupán a közlekedési eszközeik kerültek kalapács alá: két éve az egykori diktátor bicskáit és vadászkéseit is árverésre bocsátották.

Hirdetés