Akár ön is a boldog tulajdonosa lehet Nicolae Ceauşescu nacionálkommunista diktátor bicskáinak és vadászkéseinek

Árverésre bocsátják ugyanis őket.

Hirdetés

Történelmi relikviának talán túlzás lenne őket nevezni, de mindenképpen körüllengi őket némi borzongató egzotikum: most bárki a boldog tulajdonosa lehet Nicolae Ceauşescu néhány bicskájának és vadászkésének.

Az Artmark aukciósház ugyanis árverésre bocsátja a 31 éve dicstelen körülmények között eltávozott egykori román nacionálkommunista diktátor néhány bicskáját és vadászkését.

A vágóeszközök közül négy nyele szarvasagancsból készült – feltehetőleg olyan vadaktól származnak, amelyeket maga a diktátor ejtett el.

A kések a család gyűjteményéből származnak, mindegyikük eredetiségét az állami tulajdonalap által kiállított igazolás szavatolja.

Nem ez az első alkalom, amikor az egykori diktátor valamely vagyontárgya kerül kalapács alá: tavaly decemberben 189 180 lejért kelt el egy külön a számára készült, különleges ARO terepjáró.

Igaz, csak második nekifutásra.

Mint az közismert, Ceauşescu szenvedélyes vadász volt – ahogy az az uborkára felkapaszkodott diktátorok között megszokott –, ezért számos vadászfegyver is volt a birtokában.

Hirdetés

Ezek egy része ma a bukaresti katonai múzeumban tekinthető meg, de most a zseb-, illetve vadászkésgyűjtemény néhány darabja új tulajdonosára vár.

A bicskákat egy olyan árverésen bocsátják licitre, amelyen értékes kardokat és szőnyegeket kínálnak megvételre.

Az árverés november 17-én, kedden este hét órakor kezdődik, a járványhelyzetnek is betudhatóan természetesen online.

Ja, és aki eltökélt abban, hogy megszerezze a Ceauşescu-késeket, az készüljön fel, hogy várhatóan nem kis összeget kell majd kifizetni értük.

A kollekció kikiáltási ára ugyanis 250 euró.

Hirdetés