Itt a legújabb petíció: Románia ne legyen többé. Legyen Gétia!

Most már végképp bizalommal, reménységgel telve nézhetünk a homályos jövőbe.

Hirdetés

Igazából semmi különös: megszokhattuk, hogy időnként valaki (valakik) előállnak azzal az ötlettel, hogy Romániát ne nevezzék többé Romániának, hanem valami másnak.

Ezek a valakik nyilván nem arra gondolnak, hogy az ország neve legyen például Romániai Egyesült Államok. Dehogy. Arra gondolnak, hogy a ködös és dicső múltból előhúzott országnévtáblát szegezzenek a több ezer éves határokra.

Jó, de hogy lehet ezt elérni, ha a változtatni kívánó valakik nem rendelkeznek kellő hatalommal, meggyőző erővel, pénzzel-paripával-fegyverrel ahhoz, hogy „innovatív” elképzelésüket valóra váltsák? Van egy olyan fegyver, amely gyakorlatilag mindenkinek a rendelkezésére áll: a petíció.

Láttunk már néhány hasonló kezdeményezést: valakik, akik dákoknak képzelik magukat, elindítottak egy petíciót Románia himnuszának és nevének megváltoztatása ügyében, még 2015-ben. Hogy mivel akarják helyettesíteni Románia aktuális himnuszát, nem derül ki a petícióból, de az új név borítékolhatóan biztos: Dácia. Az akció irtó sikeresnek tűnik, 2015 óta aláírták vagy 2200-an.

Aztán eltelt kis idő. És jött egy olyan petíció, amelynek szerzői (magukat pelaszg-géta-dák eredetűnek hirdető emberek) 2020-ban (pandémiás idők jártak, ráértek a polgárok) ki akarták kiáltani Géta-Dácia… országot. Ez is nagyon sikeres kezdeményezésnek bizonyult, aláírták vagy százan.

Hirdetés

És megint eltelt egy kis idő. És itt vagyunk 2022 rendkívül megnyugtató decemberében. És itt van a legújabb, témába vágó petíció is. Az ország átnevezése terén a kezdeményezők nem bizonyulnak túl kreatívnak ezúttal sem. Azt javasolják, legyen Romániából Gétia. Mégpedig Jézus, a pelaszgok, a trákok, a géták és a dákok szent nevében. Idéznek a dákopata mozgalom jeles képviselőitől, Diana Iovanovici-Șoșoacă asszonytól és Gheorghe Funar úrtól is, hogy kellő súlyt adjanak az ügynek. Az aláírok száma eddig a pillanatig: 58.

Sok sikert kívánunk nekik az egyre közelgő újévben!

Hirdetés