Isten hozott a 19. században: van olyan romániai település, ahol online oktatás helyett a postás viszi ki a tananyagot

Borítékban, felbélyegezve, ahogy kell.

Hirdetés

Nem kétséges, hogy a 2020-as tanévnyitóra örökké emlékeznek majd az érintettek, hiszen a koronavírus-járvány miatt még az átlagosnál is nagyobb a káosz.

Amit elsősorban a diákok, a pedagógusok és a szülők szenvednek meg.

Mint ismeretes, az illetékesek megszabták, hogy ahol az előző 14 napban ezer főre egy fertőzött jut, jelenléti, ahol legtöbb három, ott vegyes, ahol pedig több mint három, kizárólag online oktatás lesz.

Utóbbi, vörösnek nevezett zónába jelenleg 101 iskola tartozik.

Csakhogy van egy kis baj: nem minden érintett településen van internet-hozzáférés.

Vagy nem minden diák tud rácsatlakozni az online oktatásra, mivel nincs internete, vagy olyan eszköze, amellyel internetezhetne.

Márpedig a tanévet mindenképpen el kell kezdeni. Ezért aztán az illetékesek megpróbálják úgy áthidalni az áthidalhatatlant, hogy a gyerekek részt vehessenek az oktatásban.

Hirdetés

A Iași megyei Bivolari településen például a több száz éves bevált módszerhez folyamodtak: akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, azokhoz hetente egyszer postán küldik ki a heti tananyagot.

A Galac megyei Suhurlui községben valamivel modernebb eszközt alkalmaznak: ott előre felvették, amint a tanárok leadják a tananyagot, amit aztán a tévében adnak majd le.

Az országos távközlési társaság elnöke, Sorin Grindenau volt miniszterelnök szerint jelenleg a romániai iskolák 26 százalékának nincs vezetékesinternet-hozzáférése, a mobilinternet pedig ezt nem képes a kellő mértékben pótolni. Szerinte a kormány felelőtlenül jár el.

Bennünket viszont egy kínzó kérdés gyötör.

Vajon azokat a diákokat, akik a postástól kapják meg a tananyagot, majd a postás is felelteti majd?

Hirdetés