Illusztráció: freepik.com

Ismét kötelezővé tehetik az iskolai egyenruhaviselést – hírek szombaton

Maros megyében elfogtak egy kiskorút megrontó juhászt. Mihai Târnoveanu egyedül hirdette Tusványoson, hogy „Erdély román föld!”.

Hirdetés

Pedofil juhászt fogtak Maros megyében

Őrizetbe vettek, majd harminc napra vizsgálati fogságba helyeztek egy juhászt a Maros megyei Beresztelkén (Breaza), a férfit kiskorú ellen elkövetett nemi erőszakkal gyanúsítják.

A rendőrségi vizsgálat szerint a 37 éves, faragói (Fărăgău) illetőségű juhász július folyamán többször is szexuális kapcsolatot létesített egy12 éves kislánnyal, aki a szüleivel együtt az esztenán dolgozott 2023-ban.

A rendőrség pénteken reggel házkutatást tartott juhásznál, ahol a nyomozáshoz közel álló források szerint a kislányt a férfi ágyában találták.

Egymagában hirdette Tusványoson Mihai Tîrnoveanu, hogy Erdély román föld

Mihai Tîrnoveanu brassói fogorvos, az elmúlt években az úzvölgyi katonatemetőben cirkuszoló Nemzet Útja nevű román nacionalista szervezet vezetője egyes egyedül tüntetett szombaton Tusnádfürdőn. Magasba tartott transzparensén a már ismert jelszó volt olvasható:

„Van, ami örök: Erdély román föld!”.

Tîrnoveanu és egy társa egyébként két évvel ezelőtt kisebb kavarodást okozott Tusványoson, amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszéde alatt ugyanezt az üzenetet próbálta közölni a jelenlevőkkel. Akkor a rendfenntartók vezették ki a tábor területéről a két férfit.

Aztán tavaly nagyobb erőkkel próbáltak megjelenni a tusványosi tábor helyszínén, akkor a Nemzet Útjának tagjaihoz az Ortodox Testvériség nevű szervezet támogatói is csatlakoztak, de a szervezők megakadályozták a néhány tucatnyi román hazafi bejutását a tábor területére.

Mihai Târnoveanu egyébként pár napja még azt írta közösségi oldalán, hogy idén nem fog elmenni Tusványosra. De szombaton mégis megjelent a helyszínen a transzparensével, de a tábor terültére nem engedték be. Így megállt az út szélén, hirdette az üzenetét, miközben néhány csendőr és biztonsági ember vigyázott, hogy ne legyen semmiféle kalamajka a jelenlétéből.

Nézegessen képeket a Székelyhonon a magányosan demonstráló Mihai Tîrnoveanuról.

A kánikula megváltoztatta az emberek éttermi ebédelési szokásait

Az utóbbi igen meleg hetekben megváltoztak az emberek étteremben ebédelési szokásai – írja a Ziarul Financiar című gazdasági lap. Sok étterem a déli-délutáni órákban zárva tartja a teraszát, mivel senkinek nincs kedve 40 fokban elfogyasztani a napi menüt.

Hirdetés

Hiába helyeztek el a teraszokon ventilátorokat, vízpára-szórókat, a vendégek inkább a vendéglők zárt és légkondicionált termeit választják. Így a nyári időszakban a teraszok forgalmára erősen számító éttermeknek összességében kevesebb vendégük van.

A gazdasági lap az iparág egyik bukaresti képviselőjét idézi, aki szerint a déli vendégek fogyását valamelyest kompenzálja, hogy az éttermek esti forgalma megnőtt, mivel egy forró nap után az emberek este több időt töltenek vendéglőben.

Visszatér a kötelező iskolai egyenruha?

Elképzelhető, hogy a közoktatásban ismét bevezetik a kötelező egyenruha-viselést – írja az Edupedu.ro tanügyi hírekkel foglalkozó portál egy, a parlament felsőházában nemrég benyújtott törvénymódosítási tervezetre hivatkozva.

A Badea Iulian-Alexandru PSD-képviselő által kezdeményezett módosítás értelmében az iskolák vezetősége dönthet arról, hogy az oktatási intézmények területén kötelezően egyenruhát kell viselni. A rendelkezés a teljes közoktatási rendszerre, vagyis az elemi, gimnáziumi és középiskolai oktatásra vonatkozik. Az egyenruhák kinézetét – amelyhez a módosítási tervezet szerint a lábbeli is beletartozik – oktatásügyi miniszteri rendelettel szabályoznák.

Fontos kitétel, hogy az egyenruhákat nem a diákoknak kellene megvásárolniuk, hanem kormányzati alapokból, vagy megyei és helyi önkormányzati forrásokból biztosítanák. Ennek értelmében úgy módosítanák a tavaly elfogadott közoktatási törvényt, hogy az magában foglalja az iskolások ingyenes egyenruhához való alanyi jogát.

A jelenlegi közoktatási keretszabályzat egyébként tiltja az egyenruhát nem viselő iskolások szankcionálását.

 

Hirdetés