Ismét bebizonyosodott: a románok nagy többsége szerint Magyarország legfőbb célja Erdély visszaszerzése

A román társadalmat továbbra is kollektív üldözési mánia uralja.

Hirdetés

Újabb felmérés erősíti meg, hogy a románok körében kollektív paranoia uralkodik a magyar ügyekben: a magyarok, és főleg Magyarország részéről csakis a legrosszabbra számítanak.

A felmérést a magyar témákban rendszerint lejárató célzatú, álhíreket terjesztő „elemzésekkel” előrukkoló, a Román Akadémia égisze alatt működő Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratórium (LARICS) készíttette, de ettől eltekintve nagyon tanulságos.

Az április 12. és 23. között telefonon keresztül, 1000 fős reprezentatív mintán készült kutatás eredménye szerint a válaszadók 66,2 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy Magyarország célja Erdély elszakítása Romániától. Ez jóval nagyobb arány, mint egy másik, egy hónappal ezelőtti kutatásban.

Ennek fényében nem meglepő, hogy 63,6 százalék szerint Magyarország megengedhetetlen módon beavatkozik Románia belügyeibe, bár ha konkrétan rákérdeznének, hogy ez miben merül ki, meggyőződésünk, hogy az elsöprő többség csak hebegne-habogna.

Mindazonáltal akár hízelgőnek is tekinthetjük, hogy a felmérés tanúsága szerint a románok jobban tartanak tőlünk, mint a lényegesen nagyobb súlycsoportot képviselő Oroszországtól.

Azzal a kijelentéssel ugyanis, hogy Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt Románia biztonságára, csak 46,3 százalék ért egyet, Kína kapcsán pedig ez az arány csupán 21,9 százalék.

Hirdetés

Ellenben a NATO-t annyira szeretik, hogy ha tehetnék, minden bizonnyal a tévé tetejére is kiraknák a nappaliban az üveghalnippnek támasztva: 78,2 százalék szerint a katonai szövetség garantálja a leginkább az ország biztonságát.

Mindazonáltal érdekes, hogy miközben Magyarország részéről ellenséges viszonyulást feltételeznek, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a válaszadók többsége – 47,5 százalék – inkább a béke iránt elkötelezett politikusnak látja, és csak 39,2 százalék szerint akar háborúskodni.

Hát hogy szerezzük így vissza Erdélyt?

Hirdetés