Iohannis semmiképpen sem akar országos szintű karantént a választások után (VIDEÓval)

A lokális vesztegzárak az eddigi tapasztalatok alapján beválnak, így továbbra is helyi intézkedésekre kell számítani.

Hirdetés

Klaus Iohannis határozottan cáfolt minden olyan híresztelést, találgatást, miszerint a parlamenti választások (december 6.) után általános kijárási tilalmat készülne bevezetni országszerte a járványhelyzet miatt. Ezt a nagyobb nyomaték kedvéért meg is ismételte – még lassabban.

Az államfő Ludovic Orban miniszterelnökkel, Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel és Raed Arafattal, a vészhelyzeti bizottság vezetőjével, járványügyi mindenessel egyeztetett a lokális karanténok hatékonyságáról, ezt követően tartott sajtótájékoztatót a Cotroceni-palotában.

A lényeg:

  • A közegészségügyi intézet elemzéséből egyértelműen látszik, hogy a magas járványszámok miatt vesztegzár alá vont településeken november 20-ától kezdődően érzékelhetően csökkent a fertőzési ráta, a járványszámok csökkenő tendenciát mutatnak, tehát a szigorú intézkedések hatásosak.
  • Ez azonban nem azt jelenti, hogy máris feloldják őket, hiszen a vírust még nem győztük le, így továbbra is marad a szigor, minden elhamarkodott lazítás veszélybe sodorhatja az eddig elért eredményeket.
  • Az államfő többek között Nagyszeben és Nagybánya példáján keresztül mutatta be, hogy a lokális karantén bevezetését követően a fertőzési ráta növekedése előbb csak lassul, majd körülbelül hét nap elteltével kezd csökkenő tendenciát mutatni az addigiakhoz képest.
  • Az országos karantén helyett tehát továbbra is helyi intézkedésekre kell számítanunk a helyi számok függvényében, hiszen ezek meghozták a várt eredményt.
  • Azt is mondta, hogy a december 1-jei ünnepség idén nagyon kicsike lesz.
  • Arra a kérdésre, hogy terveznek-e külföldre küldeni kovidosokat, az elnök azt válaszolta, hogy egyelőre igyekeznek a hazai intenzív osztályos helyek számát bővíteni.
  • Azt még nem tudni, pontosan hány dózis vakcinát kapunk első körben, de valószínű, hogy az első szállítmány csak jövő év elejére ér ide.

Hirdetés