Iohannis: nem tervezünk országos karantént, sem most, sem a téli ünnepek alatt

Az államfő újabb szigorításokat nem jelentett be kedden este, de többször elmondta: hallani sem akar a választások elhalasztásáról. Kíváncsian várjuk, mi jön azután.

Hirdetés

Egy pillanatnyi idő sincs hátradőlni, a koronavírus a többi európai államhoz hasonlóan rohamosan terjed Romániában, s míg nem készül el az a bizonyos vakcina, kizárólag korlátozásokkal, egyre szigorúbb intézkedésekkel lehet védekezni, nincs más eszköz a kezünkben – így indította a kedd esti sajtótájékoztatóját Klaus Iohannis, miután ismét gyűlésbe hívta a kormány járványvédelmi illetékeseit.

Aggódtunk, hogy az államfő újabb szigorító intézkedéseket jelent be, ehelyett kiderült, hogy

  • a tavaszihoz hasonló otthonülős karantént nem terveznek „sem most, sem a téli ünnepek alatt”;
  • annyi biztos, hogy egyre jobb hírek érkeznek a koronavírus elleni vakcináról (de csak hírek), s az államfő úgy tudja, a kormány már össze is dobta az országos oltási stratégiát;
  • a járvány terjedése ellenére fontos lenne decemberben lezavarni a parlamenti választásokat: Iohannis biztosan nem támogatja a halasztást, mert „a rossz PSD parlamenti többségétől meg kell szabadulni”;
  • az államfő szerint idén el kellene felejteni a kampányrendezvényeket: azt javasolta, hogy a jelöltek az online térben szólítsák meg a választópolgárokat.

Hirdetés