Iohannis + Ciucă + Románia + nemzeti kisebbségek = szerelem

Románia egy kisebbségvédelmi mennyország – ez derül ki Iohannis és Ciucă kijelentéseiből

Hirdetés

A Haferland Hete elnevezésű fesztivált 2012 óta rendezik meg Michael Schmidt német üzletember és Peter Maffay Brassóból elszármazott németországi popénekes kezdeményezésére. A háromnapos fesztiválon az erdélyi szász kultúrát ünneplik tíz településen (többek között Szászkézden, Miklóstelkén, Erkeden vagy Szászfehéregyházán), a Brassó és Segesvár közti régióban, a Haferlandban (Zabország), ahol jelentős létszámú szász közösség élt az elmúlt századokban. Jelenleg alig élnek már szászok Erdélyben, miután a Ceaușescu-érában Nyugat-Németország gyakorlatilag „kivásárolta” a német ajkú embereket Romániából, a nemzeti-kommunista országvezetés pedig minden egyes emigrálni hagyott szász ember után szép összeget kapott nyugatnémet márkában.

A fesztivált idén a román államvezetés a legmagasabb szinten tisztelte meg, a Brassó megyei Szászkeresztúron (Criț) beszédet mondott Klaus Iohannis államfő és Nicolae Ciucă miniszterelnök is (aki első ízben van jelen), és mindketten gyakorlatilag szerelmet vallottak a Romániában élő kisebbségeknek és elpufogtatták az ilyenkor szokásos közhelyeket.

Iohannis azzal gratulált (beszéde itt megnézhető, elolvasható) a fesztivál szervezőinek, hogy ezen a rendezvényen keresztül Romániát az identitások értékesítésének, az emberek közi kapcsolatok megbecsülésének térségeként ismerik és értékelik.

A szomszédos Ukrajnában folyó háború is

„megerősíti szolidaritásunkat a demokratikus értékek és elvek mentén és arra késztet bennünket, hogy jobban becsüljük történelmi és kulturális örökségünket, amit elődeink hagytak ránk. (…) A hatóságoknak, különösen a helyieknek az emberekkel együtt meg kell érteniük, hogy felelősséggel bírnak a hagyományok megőrzése és kulturális tájkép változatosságának megőrzése területén, hogy a jövő nemzedékeknek lehetőségük legyen megismerni, megérteni és értékelni az identitásbeli gyökereket”.

Majd azzal folytatta, hogy:

„Romániában 2022-ben a nemzeti kisebbségek kultúráját és hagyományait értékelik és előtérbe helyezik, ezt az értéktöbbletet pedig a társadalom elismeri. Egy modern és demokratikus társadalomban a kultúrák közötti párbeszéd a dolgok természetes rendje és a jólét forrása. (…) Románia továbbra is megvédi kisebbségeinek jogait és érdekeit és erőfeszítéseket tesz, hogy egy minél befogadóbb és toleránsabb társadalmat építsen”.

Hasonló frázisokat pufogtatott Nicolae Ciucă miniszterelnök is:

Hirdetés

„A gondolkodás, a tájékozódás, a tanulás szabadsága és a nemzeti, kulturális, nyelvi és vallási identitás kifejezésének szabadsága tulajdonképpen az emberi szabadság kifejeződése, amit a román állam véd és garantál”.

Majd az is mondta, hogy arcolunk az önkényuralom, a radikalizáció, a nacionalista-populista, rasszista doktrínák ellen.

Végül hozzátette, hogy Erdély a tolerancia és a nemzetiségi jó együttélés európai szintű modellje, a szász kultúra fesztiválja pedig „egy kultúra érintetlenül megőrzésének igazi példája”.

„Gratulálok önöknek, a teljes szász közösségnek a jó együttélés és megértés példájáért, amit oly hosszú ideje mutatnak a székely, magyar és román szomszédoknak, az egység, a tisztelet és méltóság példájáért, amit a sokszínűségnek ebben a térségében mutatnak”.

Na, hát ionopotchivanunc!

Hirdetés