Iohannis a nőnapon elismerte, hogy semmibe vesszük a nőket, de szerinte majd egyszer, közös erővel, mindenképpen…

És a nemzetközi erőfeszítéseket is fokozni kell, ha nem tudná, mert egyébként a nemzetközi helyzet nem fog fokozódni…

Hirdetés

Klaus Iohannis hivatala a lovát ugratja hétfőn kiadott egy sajtóanyagot a nemzetközi nőnap alkalmából, amely szerint fokoznunk kell az erőfeszítéseket a nemzetközi színtéren. Ez csak egy kiragadt gondolat a sok semmitmondó, és semmit nem jelentő hablatyból (vö.: bullshit).

Az elnök, illetve az, aki írta neki, azzal kezdi, hogy a világjárvány ismét megmutatta, hogy a nők még mindig csak a második sorban vannak a társadalmunkban, hiszen még ez az egészségügyi járvány is jobban megviselte őket gazdaságilag és szociálisan egyaránt.

Egyrészt a pandémia alatt még jobban megnőtt a nőkkel szembeni családon belüli, illetve nemi erőszakok száma, de anyagilag is jobban megviselte az ügy a hölgyeket, hiszen míg a férfiak körében 6,2-ről 7,1%-re nőtt a munkanélküliség aránya, addig a nőknél 6,7-ről 7,9%-ra.

Ezután következik a hablaty rész arról, hogy el kell felednünk a rossz múltbéli berögződéseket, „adekvát gazdasági környezetet kell teremtenünk a nemek közötti egyenlőség számára”, illetve fokoznunk kell a nemzetközi erőfeszítéseket.

Érti már?

A szép szavak ellenében azonban egy sötét sikátorban ott vár, és kíméletlenül kupán vág a kiábrándító rögvalóság: Európában átlagosan még mindig 15%-kal keresnek kevesebbet a nők ugyanazért a melóért, mint a férfi kollégáik. Számszerűen ez azt jelenti (még mindig európai átlagban), hogy míg egy férfi keres 1 eurót, addig egy hölgy ugyanannyi erőfeszítésért, ugyanannyi idő alatt csak 86 centet kap.

Hirdetés

Ilyen tekintetben Észtország a listavezető (22%-os eltérés), de Ausztriában, Csehországban, Németországban és Szlovákiában is szembeötlő, 20%-os a bérkülönbség.

A vicc az, hogy ebben a tekintetben a statisztikai adatok szerint Románia nagyon jól áll, mindössze 2,2%-os a bérkülönbség, ezzel a lista jó felének a második helyén vagyunk, csakhogy ez nem azért van, mert nálunk olyan jól megfizetik a nőket, hanem azért, mert itt a férfiak is szarul keresnek.

A helyzet egyébként Luxemburgban a legjobb, ahol csak 1,4%-os a különbség, de ott azért nem vicc az egész, mert tényleg jól megfizetnek mindenkit.

Isten éltesse a hölgyeket, és sok türelmet nekik a fenti bullshitekhez! 🙂

Hirdetés