Indulhat a vadászat: Románia leszámol a halzabáló kárókatonákkal

Ha már annyira elszaporodtak, hogy úszómedencékben fürdőznek…

Hirdetés

Emberi életre ugyan nem veszélyesek az egész kontinensen túlszaporodott kormoránok, azaz kárókatonák, de az akvakultúra-ágazatra annál inkább. Márpedig ha a gazdasági érdek ezt kívánja, akkor nem kérdéses, hogy szükség van egy törvényre, amely elintézi a szívós, tanulékony és nagyon sok halat megevő madarakat. Igaz, a törvényalkotási procedúra kicsit elhúzódott, de végül mégis összejött: Klaus Iohannis államfő pénteken hirdette ki a kormoránok vadászatát lehetővé tevő törvényt.

Petre Daea volt mezőgazdasági miniszter pezsgőt bonthat, hiszen az ő szívügye volt – a juhok védelme mellett – a kormoránok irtása. Emlékezetes nyilatkozatokkal igyekezett felhívni a figyelmet a kormoránok okozta károkra. Például szerinte annyira túlszaporodtak, hogy az emberek úszómedencéiben fürdőznek. Azt is mondta, hogy puszta kézzel fojtaná meg a madarakat. Vehemenciájára természetesen van magyarázat: lánya egy halastavat működtet, és a kárókatonák nagy étvágya a családi bizniszbe is bekavart.

Mindeddig 200 eurós büntetés járt a kormoránok vadászatáért, mostantól  szeptember és február között le lehető őket lőni.

Az európai szintű problémával az Európai Parlament is foglalkozik, már 1995-ben megállapították, hogy a túlzott védettség miatt felborult az ökológiai egyensúly, majd 2008-ban ki is dolgoztak egy „kormoránállomány-kezelési tervet”. Romániának elfogyott a türelme, már nem várta ki, hogy európai szinten szülessen megoldás, és saját elképzelései szerint felveszi a harcot a kárókatonákkal.

Hirdetés