Ilyet se látott Európa: zöld gyep helyett zöld asztalnál döntenek a román focibajnokság sorrendjéről

Elképesztő: a sport egyik alaptörvényét, a verseny közbeni szabályváltoztatások tilalmát szegte meg a Román Labdarúgó-szövetség (FRF).

Hirdetés

FRISSÍTÉS: A cikk megírása után alig három órával derült ki, hogy a FRF képtelen csalódást okozni és megfelelően szabályt módosítani: a klubok által javasolt módszer ugyanis a felsőház táblázatát is átírná, mégpedig úgy, hogy a CFR helyett a Craiova lenne a bajnok. Amit lehet, hogy nem mindenki bánna Bukarestben, csakhogy a FRF már benevezte a kolozsváriakat a Bajnokok Ligájába – és ezen nem lehet változtatni. Az új javaslatok között az alapszakasz végeredményének véglegesítése vagy a teljes szezon pont/meccs átlaga alapján felállított sorrend szerepel, aminek a Sepsinél és a Dinamónál örülhetnek: a szentgyörgyiek mindkét változatban a nyolcadik helyen végeznek, a bukarestiek pedig megússzák a kiesést.

***

Ilyen sem fordult elő még Európában: hiába fejezték be szerdán a Liga 1 csapatai az egy éven és 24 napon át tartó szezont, a legtöbb csapatnak egész egyszerűen fogalma sincs, hogy a hányadik helyen végzett.

Ezt majd pénteken dönti el a végrehajtó bizottság, addig talán kitalálják, hogyan.

Bár a Profi Liga (LPF) szerette volna a pályán végigjátszani a szezont, beleértve a Dinamo koronavírus miatt elmaradt öt meccsének (2-2 a Chindia és a Hermannstadt, egy pedig a Sepsi OSK ellen) a pótlását, a FRF ezt végül nem engedélyezte.

A sorrend megállapítását viszont a LPF-re bízta a szövetség, ahol a klubok 7-6 arányban (a még mindig az elúszott bajnoki címét sirató Craiova tartózkodott) arra szavaztak, hogy a rájátszás pont/meccs átlaga alapján alakuljon ki a rangsor – azaz az alapszakasz 26 meccsén szerzett, majd megfelezett pontok egyáltalán nem számítsanak.

Ez olyan csapatoknak jött jól, mint a rájátszásban „megtáltosodó” Voluntari, a Hermannstadt és a Clinceni, a Dinamo kiesését viszont megpecsételte.

Ez a Sepsit is hátrébb dobra három hellyel, azaz a szentgyörgyieknek osztályozót kellene játszaniuk

a bennmaradásért a Liga 2-ben bronzérmes Mioveni ellen.
Igaz, a Clinceni ellen 1-0-ra megnyert mérkőzés hajrájában úgy tűnt, még a frissen kitalált rendszerrel is megelőzi a Poli Iași-t a Sepsi, de a moldvaiak a 93. percben egyenlítettek Szebenben. Az is igaz, hogy a Sepsi részéről Hadnagy Attila sportigazgató már a meccs előtt jelezte, hogy nem fogadják el a szabályok napról napra történő váltogatását, és akár a nemzetközi sportdöntőbíróságra is elviszik az ügyet.

Már ha lesz ügy, mert

a román fociban egy forgatókönyv többnyire csak néhány óráig él,

Hirdetés

aztán jön a következő. Mivel a mindenféle számítás szerint kieső helyen végző Dinamót valahogy csak meg kell menteni a másodosztálytól, a szövetség elnöke, Răzvan Burleanu ismét elővette a létszámemelés ötletét: azaz jövőre 14 helyett 16 csapat lenne a Liga 1-ben. Nem esik ki senki, feljutott az UTA és a FC Argeș, az osztályozót pedig az utolsó Chindia vívja a a Mioveni ellen.

Ez már jobban tetszett a Liga 1 klubjainak, 13-1 arányban megszavazták, csak a Botoșani van ellene. Pedig pénzügyileg rosszul járnak vele, hiszen a 27 milliós tévés közvetítési jogdíj így több felé oszlik.

Szóval lehet, hogy pénteken

nem egy újfajta pontszámításról, hanem a létszámemelésről dönt a FRF vezérkara.

Vagy mindkettőről. Vagy valami másról. Mert mindig kitalálnak valamit, csak ne kelljen az előre leírt szabályok szerint végigjátszani a bajnokságot. Igazából szabályokat se tudnak rendesen írni, lásd a kupában gyűjtött sárga lapokra vonatkozó kétféle szabályzat…

A Liga 1 alsóházának sorrendje a megszerzett pontok alapján: 7. Viitorul 43, 8. Hermannstadt 35, 9. Sepsi 34, 10. Clinceni 32, 11. Voluntari 31, 12. Poli Iași 30, 13. Dinamo 25, 13. Chindia 23.
A Liga 1 alsóházának sorrendje a rájátszás pontátlaga alapján: 7. Hermannstadt 1,833, 8. Viitorul 1,642, 9. Clinceni és Voluntari 1,500, 11. Poli Iași 1,357, 12. Sepsi 1,307, 13. Dinamo 0,888, 14. Chindia 0,833.

Hirdetés