Ilyen nincs: Románia félévi lakbérrel lóg a tulajdonosnak a londoni nagyköveti rezidenciáért

És nem is akar fizetni.

Hirdetés

Sajátos diplomáciai húzással próbálja Románia megalapozni a románok népszerűségét Nagy-Britanniában így a Brexit-sújtotta időben: nemes egyszerűséggel megtagadta, hogy kifizessen hathavi lakbért egy nagyköveti rezidenciaként használt épületért.

Pedig erre bírósági ítélet is kötelezi a The Times szerint.

A Hyde Parkban álló, 2,8 millió fontért vásárolt, öt hálószobás, impozáns épületért 75 ezer fontot kellene kifizetni a tulajdonosnak, Christopher Christosnak, aki havi 12 ezer fontért adta bérbe az ingatlant.

A román nagykövetség 2008 áprilisától 2019 áprilisáig bérelte az épületet.

A kissé nehezen kibogozható ügyben az okozta a problémát, hogy a felek között állítólag született egy olyan megállapodás, miszerint a román nagykövetség az eredetileg megszabott határidőhöz képest fél évvel korábban felmondja a bérletet.

Legalábbis a román fél arra hivatkozik, a román nagykövet és a tulaj között amolyan „gentlemen’s agreement” született, amelyben utóbbi beleegyezett abba, hogy a bérleti szerződést az eredeti határidő előtt felbontsák.

Ezt a tulajdonos sem tagadja, mint mondta: azért egyezett bele ebbe, mert biztos volt abban, hogy talál új bérlőt.

Nem így történt, de ez amúgy sem számít, mivel a román nagykövet nem költözött ki: a szerződés 2019 áprilisi lejártáig az épületben lakott, pedig még 2018 decemberében felszólítást is küldtek neki, hogy költözzön ki, ha már a lakbért nem fizette.

Hirdetés

A tulaj pedig ennek ellenére hiába kérte a pénzét, a románok nem akartak fizetni. Mint mondja: a románok azt hiszik, hogy a diplomáciai mentesség miatt érinthetetlenek, ezért összehordanak mindent, csak hogy ne kelljen fizetniük.

Ezért aztán a tulajdonos a körzet parlamenti képviselőjéhez fordult, aki a brit külügyi hivatalt kérte fel közvetítésre.

A hivatal illetékesei meg is keresték a feleket, de végül három hónap után közölték: mivel pénzügyi vitáról van szó, nincs mit tenniük.

A tulajdonos ezért bírósághoz fordult, amely neki adott igazat: a legfelsőbb bíróság még tavaly decemberben úgy döntött, hogy a román félnek igenis fizetnie kell. Sőt 3600 font perköltség megfizetésére is kötelezték Bukarestet.

A románokat azonban ez sem zavarja: továbbra sem igazán akarnak fizetni.

Hirdetés