Ilyen nincs: kenőpénzt kérnek a koronavírus-fertőzésben elhunytak kiadásáért a suceavai kórház halottasházában

Az aljasság még járvány és gyász idején is parttalan.

Hirdetés

Nehezen felfogható esetekről számolnak be a Románia Lombardiájává vált Suceava sürgősségi kórházból, amely az ország legfőbb koronavírus-gócpontjává vált, emiatt az egész megyeszékhelyet és a környező nyolc települést is karantén alá vonták.

Gyászoló hozzátatozók egybehangzó beszámolója szerint a fertőzésben elhunyt hozzátartozók holttestét úgy adják ki a kórház halottasházából, hogy figyelmeztetik őket: azért illendő némi anyagiakkal hozzájárulniuk a halottasház személyzetének jólétéhez.

Egy volt rendőr, aki 25 évig szolgált a rendőrségnél, elmondta: 80 éves, a kórházban elhunyt édesapja holttestét készült átvenni egy temetkezési vállalkozás sofőrjével együtt, aki figyelmeztette: száz lejt „kell” lepengetnie.

A „persely” egy fekete cipős doboz volt, ebbe dobta a pénzt, és gyorsan le is fedték, nehogy megfertőződjön.

Az exrendőr elmondta: azt hitte, hogy a pénz a temetkezési vállalkozásnak kell a holttest gondozására, azonban kiderült, hogy nem, az összeg a halottasházban maradt, és az ott dolgozó asszisztensnőhöz került.

Ráadásul az ottani illetékesek az édesapja telefonját sem adták vissza.

Hirdetés

Egy másik férfi, akinek az édesanyja hunyt el, ugyanígy járt: tőle is elkérték a száz lejt, és az édesanyja ékszereit, pénztárcáját és telefonját is csak akkor adták oda neki, amikor ezt határozottan követelte.

Egy harmadik érintett ugyanezt mondta: még minimális empátiát sem mutatva tarháltak tőle száz lejt.

Mindezt annak ellenére, hogy az ajtón plakát hirdeti: a halottasház szolgáltatásait az egészségbiztosítási pénztár finanszírozza.

Mindezt olyan körülmények között művelik a halottasház alkalmazottai, hogy a karantén miatt minden, a kórházban elhunyt páciensre fertőzöttként tekintenek, így a holttesteket zárt koporsóban adják ki, a temetést pedig még aznap le kell bonyolítani, minimális számú résztvevővel.

Hát ennyit az emberségről, a szolidaritásról és a gyászban nyújtott vigaszról a 2020-as év Romániájában, az ország koronavírus által leginkább sújtott városában.

Hirdetés