Ilyen is van, egy erdélyi település lakói tiltakoznak az autópálya ellen

Persze nem önmagában van gondjuk a gyorsforgalmi úttal, hanem azért, mert rossz helyen jelölték ki a nyomvonalát.

Hirdetés

Miközben lassan évtizedek óta panaszkodunk arra, hogy nem épülnek az autópályák Erdélyben, vagy ami épül, az is csak lassan, az is előfordul, hogy éppen az okoz gondot, ha építeni akarnak valahol egy sztrádát.

Ez történt most Háromszéken is: Kovászna megye prefektusa kedden közölte, hivatalosan továbbította az országos közúti infrastruktúrát kezelő vállalatnak (CNAIR) a kérést, hogy módosítsák a Brassó és Bákó között tervezett A 13-as autópálya tervezett nyomvonalát, mivel többen is úgy érzik, ha ott épülne meg az útszakasz, az jelentősen rontaná az életminőségüket.

A sztráda nyomvonalának módosítását kérő petíciót Ráduly István kormánymegbízott szerint több mint ezer illyefalvi polgár írta alá.

A prefektus elmondta, hivatalosan kérte a CNAIR-tól a sztráda nyomvonala Aldoboly és Illyefalva területén áthaladó szakaszának módosítását, mivel a lakók szerint az tönkre tenné a környéket.

Hirdetés

Konkrétan azt kifogásolják, hogy a tervezett út túl közel haladna a házakhoz, így óriásira nőne a környezet- és a zajszennyezés.

A témában a hétvégén a prefektus részvételével gyűlést is tartottak, ahol elszabadultak az indulatok, a kormánymegbízott ugyanis kampányízűnek nevezte az akciót, de a jelek szerint végül ő is elfogadta, hogy az illyefalviak tiltakozása jogos és indokolt, és módosítást kért.

Hirdetés