Így lehetne lerövidíteni az idegtépő várakozást az ingyenes szakorvosi vizsgálatokra

A nép ügyvédje előállt egy javaslattal, amely segítene mindazoknak, akik nehezen találnak időpontot a klinikákon.

Hirdetés

Sokunknak van már személyes tapasztalata arról, hogy az egészségügyi alaphálózat túlterheltsége miatt bizony idegtépő kivárni, míg az ember eljut odáig, hogy a háziorvostól kiváltott küldőpapírral a kezében időpontot kap valamelyik klinikán ingyenes szakorvosi vizsgálatokra.

Ha mondjuk – alapesetben – egy állami klinikát választunk, ott rendszerint hatalmasak a várólisták, de

ha nincs egy kis szerencsénk, a magánklinikáknál sem könnyű időpontot találni,

melyeknek élő szerződése van az állami egészségbiztosítóval – a keret miatt a helyek száma korlátozott, azok elég hamar betelnek.

Türelemjáték ide, szerencse oda, a nép ügyvédje hivatalának van egy egészen jó javaslata a folyamat felgyorsítása érdekében:

nem ártana létrehozni egy online előfoglalási rendszert,

Hirdetés

ahol majd a háziorvos rögtön kiválaszthat nekünk egy időpontot egy olyan klinikán, ahol fogadni tudnak. Nyilván ez sem oldaná meg a problémánkat egyik napról a másikra, de a cél az lenne, hogy a várakozási idő ne legyen több egy hónapnál.

A szerdán bemutatott egészségügyi jelentésében a nép ügyvédje azt javasolja a kormánynak, hogy hozzon létre egy keretet erre a célra, mi több, biztosítson utazási lehetőséget azoknak az igénylőknek is, akiknek esélyük sincs elvégeztetni az ingyenes szakorvosi vizsgálatokat a településükön.

Hirdetés