Így kerülhető el az újabb teljes karantén az egészségügyi miniszter szerint

Nem az egészségügyi ellátáson múlik. Vagyis nem csak azon.

Hirdetés

Mivel számos európai országban ismét berobbant a koronavírus-járvány, és számos helyen – például Madridban vagy az Egyesült Királyságban – már újabb, kemény szigorításokat vezettek be a megfékezésére, fölmerül a kérdés, hogy Romániában mire számíthatunk, hiszen elkezdődött a tanév, vasárnap pedig önkormányzati választások lesznek, ez pedig növeli a járvány terjedésének kockázatot.

Kedden szembesítették is a helyzettel Nelu Tătaru egészségügyi minisztert, neki szegezve a kérdést: a választások után várható-e, hogy – ha csak részlegesen is – de ismét szigorú karantént vezetnek be?

A miniszter szerint mindenre van forgatókönyv, tehát ez sem zárható ki egyértelműen, ugyanakkor egyelőre nyugalomra int.

Mint elmondta, a tanévkezdet nyomán előállt helyzetet szeptember végén, illetve november elején értékelik ki, ezért korai még becslésekbe bocsátkozni.

Jelenleg az a fő cél, hogy még egy ideig tartani lehessen a legfeljebb 1500-as napi esetszámot, aztán október végén csökkenésnek induljon a fertőzések száma.

Hirdetés

A karantén kapcsán elmondta: annak bevezetése vagy elkerülése elsősorban az embereken múlik. Ha betartják a korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat, akkor elkerülhető a lezárás.

Ha nem, nem. Legalábbis elméletileg.

Vagyis a miniszter szerint a felelősség nem a hatóságokat, hanem a polgárokat terheli majd, ha esetleg visszatér a tavasszal már egyszer megtapasztalt lezárás.

Hirdetés