Így járt az iskolaigazgató, aki egy alvilági figurából lett matektanárt engedett a diákok közelébe

A kedélyek lecsillapításának egyetlen lehetséges módja – a Kolozs megyei tanfelügyelőség szerint – az igazgató kirúgása volt.

Hirdetés

Lezárulni látszik a több mint egy hete kirobbant botrány Tordán, melynek középpontjában egy közismert alvilági figura, Ovidiu Vancea állt, aki tisztázatlan keretek között kapott matektanári állást a Mihai Viteazul Főgimnáziumban. A férfi a pedagógiával összeegyeztethetetlen karriert futott be az évek során, eljárás zajlott ellene például kábítószer-csempészet vádjával. Azzal is meggyanúsították már, hogy az ő utasítására dobtak kézigránátot az egyik helyi vendéglátóhelyre. 2010-ben ítélték el, de nem a fenti vádak miatt, hanem csalásért, mivel az általa vezetett bűnszervezet több építőanyag-lerakatot is átvert.

Nem tudni, hogy büntetett előélettel miként helyettesíthette az iskola matematikatanárát, a Kolozs megyei tanfelügyelőség mindenesetre azzal mossa a kezeit, hogy Ovidiu Vancea nem állt az iskola alkalmazásában, legalábbis szerződéses formában. A botrány annyira elfajult miután a diákok és a szülők is felháborodtak, illetve a tanárok japán sztrájkba léptek, hogy a tanfelügyelőség az iskola adminisztrációs tanácsával közösen úgy döntött, meneszti Codruța Andreica iskolaigazgatót. Nem részletezik a döntés hátterét, azt azonban elárulják, hogy ez tartják az egyetlen lehetséges megoldásnak a sajtó által is elmélyített, precedens nélküli iskolai konfliktus mihamarabbi lezárására.

A tanfelügyelőségi vizsgálatról szóló jelentését hétfőn mutatták be, tartalma azonban nem nyilvános, így nem derül ki, mégis, hogyan került egy bűnöző a katedrához.

Hirdetés