Így is lehet: törvényi kötelezettség nélkül is háromnyelvű táblákat helyeztek ki Máramarosszigeten

A képviselő-testület minden tagja megszavazta a határozatot.

Hirdetés

A máramarosszigeti képviselő-testület minden tagja megszavazta a háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezéséről szóló határozatot, így a táblák ki is kerültek a város bejárataihoz. A román–magyar–ukrán nyelvű táblák kihelyezéséről ráadásul annak ellenére döntött az önkormányzat, hogy a városban sem a magyar sem az ukrán kisebbség aránya nem éri el az összlakosság 20%-t, amely a közigazgatásban lehetővé teszi az anyanyelvű feliratozást. (A 2011-es népszámláláskor a magyarok aránya 13% volt, azóta pedig vélhetően ennél is kevesebb.) Így Orosz Krisztofer, a máramarosszigeti RMDSZ elnöke szerint gesztusként kell értékelni a döntést.

A máramarosi RMDSZ Facebook-oldalán osztott meg fényképeket az új táblákról. „Teljesült a máramarosszigeti magyarok régi vágya! Kihelyezték a háromnyelvű helységnévtáblákat Máramarossziget bejáratainál!” – írták.

A Krónika ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a városban 2019-ben már kihelyeztek kétnyelvű (román–magyar) helységnévtáblát, azt azonban már másnap megrongálták.

Hirdetés