Fotó: Székelyhon

Igazi tűzszerészektől kaptak igazi elismerést a diákok, akik egy rakás gránátra bukkantak

Rájuk bukkantak, de nem nyúltak hozzájuk, hanem szóltak a szüleiknek.

Hirdetés

Még február elején röppent fel a hír – mi is megírtuk – hogy 49 első világháborús gránátot találtak a Hargita megyei Szentegyházán, egy patak partján. Az akkori beszámolók szerint a még mindig működőképes, azaz veszélyes fegyvereket „egy személy” találta meg, ám ezt alighanem csak a bejelentő személyére alapozták.

A gránátokat ugyanis valójában néhány kisiskolás fedezte fel, ám ahelyett, hogy háborúsdit kezdtek volna játszani a kütyükkel, szóltak a szüleiknek, akik közül valaki értesítette az 112-őt.

A Székelyhon beszámolója szerint a szentegyházi Mártonffi János Általános Iskola érintett tanulói (egy hetedikes és két harmadikos diák) szerdán, a közelgő polgári védelmi nap apropóján elismerő oklevelet vehettek át a Hargita megyei tűzoltóság tűzszerész-alakulatának tisztjétől az iskolában. (Ugye ön sem tudta, hogy közeleg a polgári védelmi nap?)

Ezután a szakemberek makettek segítségével bemutatót is tartottak a diákoknak, amely során részletesen elmagyarázták, mi a teendő hasonló esetekben.

Ami egyébként egyszerű: nem szabad hozzányúlni, sőt, ha lehet még a közeléből is el kell iszkolni, és értesíteni kell a hatóságokat. Szerencsére a szentegyházi srácok ezt maguktól is tudták, így a lehető legjobban végződött a kaland.

Hirdetés