Húsz éve viszik el a korrupt tisztségviselőket – a DNA két évtizede számokban

Kedden ünnepelte a korrupcióellenes hatóság a húszéves szülinapját. Bemutatták, eddig mire jutottak.

Hirdetés

Húsz évvel ezelőtt kezdte meg működését az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), kedden tartottak is egy kis ünnepi rendezvényt Bukarestben, amelyen ismertették a nagy és közepes korrupció elleni két évtizedes harc eddigi sarokszámait.

Ez idő alatt a DNA több mint 15 ezer tisztségviselő, hatósági személy vagy más intézményvezető, vállalkozó ellen emelt vádat korrupció miatt, közülük:

400 polgármester;
800 intézmény- vagy államivállalat-vezető;
160 ügyész vagy bíró;
60 kormánytag (közöttük két miniszterelnök: Adrian Năstase és Victor Ponta, miniszterek, államtitkárok);
40 megyeitanács-elnök;
1000 rendőr.

A húsz év alatt vizsgált ügyekben a vádlottak által okozott anyagi kár összértéke meghaladja az 5,4 milliárd eurót. A DNA-ügyészek összesen több mint négymilliárd euró értékben rendelték el pénzösszegek és egyéb javak lefoglalását.

Európai alapokkal való trükközés miatt 2 300 személy ellen indult DNA-vizsgálat, az okozott kár összértéke 300 millió euró.

A jelenleg folyamatban levő ügyekben összesen mintegy négy milliárd eurós károkozásról van szó.

Az utóbbi tíz évben a vádemeléssel végződő ügyekben összesen mintegy egymilliárd értékben adtak, kértek és kaptak csúszópénzt vagy egyéb javakat.

Hirdetés

A legnagyobb összegű csúszópénz, amire a DNA fényt derített, 30 millió euró (Marian Vanghelie bukaresti 5. kerületi ex-polgármester volt az érintett).

A legnagyobb összegű megítélt kártérítés egy DNA-ügyben 60 millió euró (Dan Voiculescu volt pártelnök és tévémogul privatizációs ügye).

A legnagyobb elkobozott összeg 22 millió euró.

A legnagyobb letöltendő börtönbüntetés, amit egy DNA-ügyben jogerősen kiszabtak: 15 év és 8 hónap.

Hirdetés