Jelentős kedvezményeket kaphatnak a vendéglátóhelyek, ha beoltatják az alkalmazottaikat

Már csak ezért is megéri kérni azokat az oltásokat. De amúgy mindenki másnak is, mert csak így térhet vissza a normális élet.

Hirdetés

Nagy lökést adhat a koronavírus elleni oltási kampánynak a kormány, ha megvalósítja azt, amit Florin Cîțu miniszterelnök lebegtetett meg: arról beszélt, hogy a vendéglátóhelyek kikerülhetnek azon intézmények közül, amelyeket folyton zárni vagy nyitni kell a települések fertőzési rátájának függvényében.

Ehhez egyetlen dolog szükséges: hogy az összes alkalmazott megkapja az oltást.

Ebben az esetben ugyanis a személyzet már védetté válik, és kisebb eséllyel terjeszti a kórt, így a vendéglők, kávézók és kocsmák folyamatosan nyitva maradhatnak.

Persze ahhoz, hogy a korlátozásokat elkezdjék visszavonni, nem elég az, ha csak a vendéglátóhelyek személyzete veszi fel az oltást: mindenkinek be kell oltatnia magát.

Cîțu nem kertelt: csak akkor térhet vissza a szabadság és a normalitás, ha az emberek nem ódzkodnak az oltástól.

Csak akkor mehetnek koncertre, színházba, moziba vagy nyaralni – függetlenül attól, hogy külföldön vagy belföldön szeretnének kikapcsolódni.

Hirdetés

Ahhoz, hogy elkezdjék a lazítást, legalább ötmillió embernek be kell oltatnia magát.

Ez a miniszterelnök szerint május végére, június elejére érhető el.

Mondjuk, ehhez nem ártana még több, az oltakozást ösztönző intézkedést bedobni, mert most még csak 2,6 millió olyan román állampolgárt tartanak számon, aki legalább az első oltást megkapta már.

Ilyen intézkedés lehet az, ha a nagyobb cégek is bekapcsolódnak az oltási kampányba, és szervezetten oltatják be az alkalmazottaikat – a miniszterelnök erről is tárgyal a vállalkozók képviselőivel.

Hirdetés