Hoppá: egy kormányrendelet szerint a katonák családtagjait is beolthatják, de a miniszter szerint nem úgy kell érteni

Az egészségügyi tárca vezetője rendet vágna az információk között.

Hirdetés

Szépen gördül tovább a botrány, amely amiatt robbant ki, hogy a hírek szerint a védelmi és a belügyi minisztérium kórházaiban olyanokat is beoltottak a koronavírus ellen, akik csupán a teljes lakosságot érintő harmadik szakaszban lennének jogosultak a vakcinára.

Mint ismeretes, a hivatásos katonák, rendőrök, csendőrök és a hírszerzés munkatársai a kulcsfontosságú kategóriába tartoznak, így ők a 65 év fölöttiek és a krónikus betegek mellett a második körben kaphatják meg az oltást.

Mi is megírtuk, hogy azokban a védelmi és belügyminisztériumi alárendeltségben működő kórházakban, amelyekhez az egyszerű halandóknak nincs hozzáférése, a jelek szerint nem csupán őket oltották be, hanem egyes családtagjaikat is.

Nos, kiderült, hogy egy januári kormányrendeletben, amelyet Florin Cîțu miniszterelnök és Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter aláírása is szerepel, olvasható az a kitétel is, hogy ezekben az intézményekben bizony a családtagok is beolthatók.

A miniszterelnök nem kicsit lepődött meg, amikor ezzel szembesítették, de az egészségügyi miniszter végül igyekezett magyarázatot adni az ügyre.

Szerdán este közölte: sem a miniszterelnök, sem ő nem írt alá semmilyen dokumentumot, amely lehetővé tenné, hogy valaki soron kívül beoltassa magát csak azért, mert valamely rokona katona, rendőr, csendőr vagy hírszerző.

Hirdetés

A rendelet csakis azokra a családtagokra terjed ki, akik megfelelnek a második szakasz követelményeinek, vagyis 65 év fölöttiek, krónikus betegek vagy a kulcsfontosságú ágazatok dolgozói.

Most már értjük. Kár, hogy nem magyarázták el korábban a kórházi illetékeseknek is.

Hirdetés