Hogy miben hasonlít a földgáz és a krumpli? Hát abban, hogy mindkettőnek brutálisan nőtt az ára

Az éves inflációs adatok meglehetősen lelombozóak, az energiahordozók és az élelmiszerek ára is nőtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, az ukrajnai háború és a koronavírus-járvány utáni gazdasági felélénkülés megnövekedett energiaigénye miatt továbbra is megállíthatatlanul nő a földgáz ára: az éves inflációs adatok szerint már a 70 százalékot is meghaladta az egyik legalapvetőbb fontosságú energiahordozó árának emelkedése.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn adta ki az augusztusra vonatkozó inflációs adatokat, amelyekből kiderül, hogy

2021 augusztusához képest 70,64 százalékkal volt drágább a földgáz.

Hogy a fogyasztók ezt csak mérsékelten érzékelték, az annak tudható be, hogy a kormány kompenzálja a szolgáltatóknak a kiszámlázott összeg és a valós ár közötti különbséget, amely – mint az látható – egyre nagyobb terhet jelent a költségvetés számára.

Jókora drágulást jegyeztek az üzemanyagok terén is: 2022 augusztusában 31,48 százalékkal kellett többet fizetni értük, mint egy évvel korábban.

Nem volt sokkal jobb a helyzet a hőenergia terén sem, ez 22,98 százalékkal került többe.

Összességében a nem élelmiszer jellegű termékek 15,98 százalékkal kerültek többe, mint tavaly augusztusban.

Persze nem csupán az energiahordozók drágultak, hanem – ahogy azt a pénztárcánkon is érezhettük – az élelmiszerek is.

Átlagosan 18,22 százalékkal kerülnek többe.

Hirdetés

A legjobban a burgonya: több mint 50 százalékkal került többe, mint egy éve: konkrétan 54,34 százalékkal kellett érte többet fizetni. Nagyot – 49,68 százaléknyit – drágult az étolaj is, akárcsak a liszt, amelyért 34,28 százalékkal kellett többet fizetnünk,

A szolgáltatóipar is drágított: a legjobban a repülőjegyek ára szállt el: ezekért 33,91 százaléknyival kellett többet kicsengetnünk.

De annak sem volt jobb, aki a földön maradt, a csatornázás ugyanis 21, a vasúti utazás pedig 20,92 százalékkal lett drágább.

A teljes éves infláció mértéke 15,3 százalék volt, ami további növekedést jelent a júliusi 15 százalékhoz képest.

 

Hirdetés