Hogy lehet közintézményként némi veszélyességi pótlékot összeszedni? Hívjuk a kedvenc magáncéget!

Holott van egy állami intézmény, amely ingyen elvégezné a munkát. Csak akkor nem jön ki a számítás.

Hirdetés

A vonatkozó törvények kimondják: ha valaki olyan munkahelyen dolgozik, ahol veszélyes sugárzásoknak van kitéve, 15 százalékos veszélyességi bérpótlékra jogosult.

Hogy lehet megnézni, eléri-e a munkahelyi sugárzás a törvényben rögzített veszélyes szintet? Pofonegyszerű. Az intézmény illetékese ír egy kérvényt az Országos Hírközlési Hatósághoz (ANCOM), erre kijönnek a szakik a műszerekkel,

(ingyen!) mérnek egyet és megadják az eredményt.

Ha a sugárzás értéke a veszélyes szint alatt van, nincs bérpótlék, ha fölötte, van bérpótlék.

Ehhez képest mi történt? A mioritikus haza több száz állami intézménye mindenféle licit nélkül megbízott egy magáncéget (413 állami rendelés az utóbbi években!), végezze el a szükséges méréseket.

Egy ilyen magánmérés pár ezer lejbe kerül.

Melynek eredményeképpen több ezer közszolga jutott 15 százalékos veszélyességi pótlékhoz.

A botrányt az pattintotta ki, hogy a bukaresti 1. kerületi önkormányzat nemrég felkérte az ANCOM-os szakikat, végezzenek egy sugárzásmérést. Megtörtént (ingyen!), és akkor robbant a bomba: a már említett magáncég által (pár ezer lejért!) végzett mérés

eredményei 1400-szor magasabbak voltak!

Tehát: nem kétszer, négyszer, esetleg hétszer… 1400-szor akkorák!

Hirdetés

Ennek alapján pedig az önkormányzat érintett dolgozói négy kerek éve kapják a veszélyességi pótlékot. Talán teljesen fölöslegesen.

Az újságírók felkeresték a feltehetően borzasztó érzékeny, viszont az illetékes hazai szervek által nem jóváhagyott műszerekkel dolgozó cég tulajdonosát, aki egyelőre természetesen csak olyanokat mond, hogy épp nincs a szeme előtt az adatbázis, nem tudja, sok mindentől függnek a mérési adatok, biztos van erre valami magyarázat.

Egyszerűbben: beszélt össze-vissza.

Az ANCOM a maga részéről vizsgálatot rendelt el. Hogy mi lesz az illetéktelen alapon kiosztott veszélyességi pótlékokkal, nem tudni.

Amint hogy erre a kérdésre is nehéz a válasz: vajon hány ehhez hasonló pénznyelő „automata” van Romániában, ahol az adófizető pénze eltűnik?

Hirdetés