Hírmix: totojázás gabonaügyben, szeméthegyek Vásárhelyen és egy „kis” kőolajvezeték-lopás

Összeállításunkból az is kiderül, milyen elképesztő kaliberű újításokra lehet számítani a Román Vasúttársaságnál.

Hirdetés

Mindenhol cirkusz van az ukrán gabona miatt, de Románia totojázik

Ezt az óvatoskodást! Úgy állunk jelenleg, hogy már csak Románia maradt Ukrajna egyedüli szomszédja, amely még nem függesztette fel a területére irányuló ukrán gabonaexportot, s a gazdaszervezetek hiába szerveztek országos szintű tüntetést, a kormány továbbra is totojázik.

Ma például Petre Daea mezőgazdasági miniszter azzal „nyugtatta” meg a gazdákat, hogy Románia szigorúbban ellenőrzi az országon áthaladó ukrán gabonaszállítmányok útját, és kéri az ukrán hatóságokat, találjanak megoldást a gabonafélék és olajos magvak Romániába irányuló exportjának korlátozására. S míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) után már az RMDSZ is az ukrán gabona romániai importjának betiltását kéri, Nicolae Ciucă miniszterelnök a témáról ma csak annyit mondott, kormánya az európai uniós szabályozást tiszteletben tartva keres megoldást a román gazdák érdekeinek érvényesítésére az ukrajnai gabona ügyében.

Lássuk, meddig tart a szemétkedés Marosvásárhelyen?

Nem jártunk az elmúlt időszakban Marosvásárhelyen, de bizonyára nem lehetett lélekemelő látvány, hogy a várost ellepte a szemét, mivel két hete nincs szolgáltató, amely naponta összegyűjtené a háztartási hulladékot. A helyi önkormányzat megsaccolta, nagyjából 2300 tonna háztartási szemetet kellene eltüntetni a gyűjtőpontokról, s erre most már esély is van: a szolgáltatókkal az ADI Ecolect társulás fog rövid távú szerződéseket kötni, amíg majd sikerül egy olyan céget találni, amely hosszabb időre vállalja a hulladékbegyűjtést. Persze még így sem verték le egymást a cégek, egyetlen pályázó jelentkezett a feladatra, s amennyiben az zöld fényt kap a társulástól, elkezdődhet a szemételtakarítás a megyeszékhelyen.

Grindeanu új szerelvényeket ígért a CFR-nek. De mennyit!

Hirdetés

Jó reggelt kívánunk a szállításügyi minisztériumnak is, melynek főfeje, Sorin Grindeanu ma bejelentette, a beszerzések közel húsz évig tartó szünetelése után idén új szerelvényeket kap a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlege. Persze nem kell arra gondolni, hogy azonnal lecserélik a teljes garnitúrát, s majd modern vonatok fognak suhanni csodaszép tájainkon: első körben 37 új vasúti szerelvény megvásárlására lehet számítani, a későbbiekben pedig további 82 új vasúti kocsit vásárol a mindenki által imádott CFR. A miniszter emlékeztetett arra, hogy Románia közel húsz éve nem szerzett be új személyszállító vonatokat, s szerinte ez is az egyik oka a vasúti baleseteknek.

Még mit nem loptak ebben az országban? Kőolajvezetéket például igen…

Na de ezt például nem láttuk jönni. Prahova megyében járunk, ahol a Şoimari település rendőrségét amiatt hívták ki, mert ismeretlen tettesek elloptak egy mintegy 40 méter hosszú kőolajvezetéket. Igen, kőolajvezetéket. Persze kiderült, hogy a vezetékből kőolaj került a talajba, s egy közeli vízfolyásba is. Az elkövetőket már kézre is kerítették, akik azt mondták a rendőröknek, hogy azt hitték, a vezetéket már nem használják és ócskavasként akarták volna értékesíteni. A két fiatalember ellen nem csak lopás, de környezetszennyezés miatt is eljárás indult.

Hirdetés