Hírmix: enyves kezű adóhatósági alkalmazottak, sírrongáló mentőautó, aggódó miniszterelnök

A hírösszefoglalónkból kiderül, hogy Nicolae Ciucă ráébredt, 2024-ben annyi választást kell lezavarni, hogy a nagy kampányolás közepette nem lesz idő érdemi munkára.

Hirdetés

Kéthavonta két-három korrupt adóhatósági alkalmazottat kapcsolnak le

Az egyszeri ember azt gondolná, hogy legalább az Országos Adóhatóságnál (ANAF) rend van ebben az országban, de hát miután pár évvel ezelőtt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a hatóság volt elnökét hűvösre küldte, aztán a volt alelnököt is elkapta egy korrupciós ügyben, tudjuk, hogy ott sem mindenki templomajtó a brigádból.

Ezt elismerte ma a hatóság jelenlegi elnöke, Lucian Heiuș is, aki szerint még mindig vannak olyan alkalmazottak az ANAF-nál, akik imádják elfogadni a csúszópénzt, és nem értik meg, hogy le kellene állniuk. Azt is tőle tudjuk, hogy kéthavonta két-három adóhatósági alkalmazottat tartóztatnak le korrupció miatt. Az ANAF-nál egyébként jelenleg 20 ezer alkalmazott dolgozik – ahogy Heiuș fogalmaz, ez egy hadseregnyi ember, „és akad köztük olyan is, aki nem túl becsületes”. Hát igen, a baj csak az, hogy ők is találkoznak az adófizetőkkel…

Elszabadult mentőautó randalírozott egy dévai temetőben (VIDEÓval)

A cím nem túlzás, tényleg megtörtént esetről van szó. Egy mentős brigád épp bevetésen volt Déván, a Bejan-negyedbeli temető közelében, amikor a mentőautó egyszer csak elindult szépen magától, leütötte a kerítést, összetört pár síremléket, aztán felakadt a sírok közt.

Mint kiderült, a sofőr volt a hibás, aki a nagy kapkodásban egyszerűen elfelejtette behúzni a kéziféket, s most a mentőszolgálat perzsára is hívja. Picit sokba fog kerülni a figyelmetlenség: egyrészt a sírhelyek rendbetételét sem fogja tudni kifizetni az órazsebében lapuló aprópénzből, másrészt az elszabadult mentőautó is eléggé csúnyán nézett ki, amikor a szervizbe szállították.

Jövőre egész évben kampány lesz, érdemi munka pedig nuku?

Hirdetés

Kezdtek ébredezni a kormánykoalíció képviselői: Nicolae Ciucă miniszterelnök a pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, keresik a megoldást arra, hogy a jövőre esedékes választások közül legalább kettőt összevonjanak. Nem maguktól ébredtek erre rá, a pártok által végzett közvélemény-kutatások szerint a választópolgárok kétharmada nem szeretné, ha a jövő év kampányolással és legalább négy voksolással telne el. Eddig azt tudjuk, hogy az elnökválasztás első fordulóját és a parlamenti választásokat egy körben zavarják le, de 2024-ben lesz majd helyhatósági és európai parlamenti választás is. És akkor ott van még az államfőválasztás második fordulója is.

Ciucă nagyon okosan meg is jegyezte az említett eseményen: nem lehet a teljes következő évet elsősorban a választásoknak szentelni a kormányzati ügyek rovására. Ez persze szépen hangzik, csak hát kíváncsian várjuk, hogy a pártérdekek felülírják-e majd a nép óhaját.

Hirdetés