Hírmix csütörtökön: Fénysebességgel építi a Strabag az autópályákat. Bűnvádi eljárás folyik a magyarok úzvölgyi mongolozása ügyében

És fény derült egy aggasztó jelenségre: súlyos látássérültek továbbra is autókat vezetnek a közutakon.

Hirdetés

Bűnvádi vizsgálat indult a magyarokat mongolozó legutóbbi úzvölgyi rendezvény miatt

A Nemzet Útja és az Ortodox Testvériség román nacionalista szervezetek legutóbb október 22-én jártak az úzvölgyi katonatemetőben, ahol megemlékezést tartottak a hadsereg napja alkalmával.

Az eseményen kifeszítettek egy transzparenst, amelyen „barbár magyarokat” emlegettek és visszaküldték a magyarokat Mongóliába és azt is ráírták, hogy Magyarország nincs Európa térképén. A román nyelvű feliratok egyébként hemzsegtek a helyesírási hibáktól.

A Krónika a Hargita megyei rendőrségtől megtudta, hogy a megemlékezés kapcsán bűnvádi eljárás folyik gyűlöletkeltés és diszkriminációra való felbujtás miatt.

Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útjának vezetője felháborítónak nevezte, hogy a magyar kormány szerinte nyomást próbál gyakorolni a román hatóságokra, hogy azok büntessék meg a román hazafiakat és távolítsák el az általuk felállított fakereszteket. Ezt azután mondta egy Facebookon közzétett videóban, hogy a budapesti külügyminisztérium az október 22-i rendezvény után egyeztetett Románia bukaresti nagykövetével, aki fellépést ígért a kegyeletsértő eseményekkel szemben.

Tîrnoveanuék ellen nem először indul eljárás az úzvölgyi tevékenységük miatt: a csíkszeredai ügyészség rongálás és sírgyalázás miatt vizsgálódik a nacionalisták július eleji akciója ügyében, akkor 150 fakeresztet állítottak az egy héttel korábban eltávolított betonkeresztek helyébe.

További részletekért kattanjon át a Krónikára.

Súlyos látássérültek furikáznak a közutakon érvényes jogosítvánnyal

Egészen megdöbbentő jelenségre derült fény Olt megyében: hivatalosan is súlyosan látássérültnek nyilvánított gépkocsivezetőknek továbbra is van érvényes jogosítványuk és autóba is ülnek – idézi a G4Media portál az Agerpres értesülését.

Mario De Mezzo, Olt megye prefektusa szerint a megyében hét olyan gépkocsivezetőt bírságoltak meg az idei év folyamán különféle közúti kihágásokért, akik első és másodfokú látássérültek, erről pedig hivatalos orvosi bizonyítványuk is van, ennek ellenére a jogosítványuk is megvan, holott a törvény szerint erre nem lennének jogosultak.

A prefektus elmondta, hogy októberben ellenőrzést rendelt el az ügyben, a gépkocsivezetői jogosítványokat kibocsátó hivatal adataiból kiderült, hogy Olt megyében 78 autóvezetésre jogosult személy első- vagy másodfokú látássérült. Ezek a kategóriák nem egyszerű, például szemüveggel korrigálható látási problémákat jelentenek, hanem súlyosabb látószervi zavarokat, az ilyen gondokkal élők pedig rokkantsági igazolást és állami pénzsegélyt is kapnak. Ezek a személyek a törvény értelmében nem kaphatnak autóvezetői jogosítványt.

Hirdetés

Mario De Mezzo szerint a következőkben további ellenőrzések lesznek és minden esetben alkalmazzák majd a vonatkozó törvényes előírásokat.

Elképesztő gyorsasággal építi az autópályákat a Strabag

A főleg a romániai autópályák épülését figyelemmel követő Pro Infrastruktúra Egyesület alig leplezett kellemes meglepetésként közölte, hogy az észak-erdélyi autópálya több szakaszát is építő osztrák Strabag társaság mennyire gyorsan halad a munkálatokkal.

Például azt a mintegy 19 kilométeres gyorsforgalmi útszakaszt, amely az említett autópályát köti össze a nagyváradi körgyűrűvel még december 20. előtt átadhatja az osztrák cég, pedig a szerződés értelmében csak jövő év márciusában van a befejezési határidő.

Ezenkívül arra is nagy esély van, hogy az A3-as sztráda Maroskece és Aranyosgyéres közti 15,7 kilométeres szakaszát kilenc hónappal a szerződéses határidő előtt, még az év végéig befejezze a Strabag. Sőt, a tervezett időpont előtt elkezdheti egy másik sztrádaszakasz építését.

Ez a teljesítmény egyetlen másik autópálya-építő cégnek sem sikerült az utóbbi tizenöt évben, mióta a Pro Intrastruktúra figyelemmel követi a sztrádaépítést – állapítja meg Facebook-bejegyzésében az egyesület.

 

 

Hirdetés