Hírmix: a fociultrából lett pártelnök magyarellenes kirohanása, a DNA újabb nagy fogása, a Cora leáldozása

Az AUR-os George Simion szerint az RMDSZ autonóm régióról álmodozik az ország közepén, ezért akadályozza a közigazgatási reformokat.

Hirdetés

Simion: az RMDSZ etnikai terrorista, és autonóm régiót akar az ország közepén

George Simionnak, az AUR elnöke ma úgy érezte, itt az ideje, hogy előálljon már egy magyarellenes verbális ámokfutással, mert rég nem tett ilyet és a választói unatkoznak. A fociultrából lett aranyszájú politikus ma azzal állt elő, hogy az RMDSZ akadályozza a helyi közigazgatás hatékonyabbá tételét, majd etnikai terroristának nevezte a szervezetet, mert „ellenszegül a helyi közigazgatás hatékonyabbá tételét célzó kezdeményezéseknek”, és egy autonóm régió kialakítására törekszik az ország közepén. „Világosan kijelentjük, hogy ellenezzük Románia regionalizálását, de hatékonyabb közigazgatásra van szükség. Az RMDSZ a legszebb álmaiban se gondolja, hogy lesz majd egy saját régiójuk Románián belül” – mondta a pártelnök az Agerpres szerint.

Az AUR egyébként egy ideje azzal veri az asztalt, hogy a jelenlegi közigazgatási rendszer nem fenntartható a jelenlegi formájában, ezért neki kellene állni az ország területi-adminisztratív átszervezésének, és az állami intézmények számát is csökkenteni kellene.

Korrupcióval gyanúsítja a DNA a vámhivatal igazgatóját

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) megint célkeresztbe vett egy hatósági főmuftit: a Román Vámhivatal igazgatójáról, Dinu-Octavian Nicolescuról van szó, aki befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak. Az ügyészek szerint Nicolescu még a környezetvédelmi minisztérium gazdasági igazgatójaként tett rossz fát a tűzre: állítólag 2020 áprilisában egymillió lejt kért egy üzletembertől, cserében pedig azt ajánlotta fel, hogy elintézi a több mint ötmillió lejre rúgó adótartozása eltörlését. Ezt a hatalmas összeget a vállalkozó a Környezetvédelmi Alapba kellett befizesse. Április elején Nicolescu átvette a kenőpénz nagy részét, de a problémát nem oldotta meg.

Nocsak: eltűnik a Cora a hipermarketek piacáról?

A Ziarul Financiar szerint az a hír járja az üzleti szférában, hogy a belga tulajdonban lévő Cora kész feladni a piaci harcot a vetélytársaival, és mihamarabb kivonulna Romániából. Mondjuk nem is voltak olyan nagyon jelen, összesen 10 hipermarketet működtetnek az egész országban, ezekre állítólag a konkurens cégek közül a Carrefour vetné ki a hálóját. Míg a nyilvános adatok szerint a Corának csökkenőben van a forgalma, a Carrefour egész jól teljesít Romániában, csak az elmúlt évben 9 százalékos növekedést mutathat fel és 400 helyszínen van jelen az országban.

Hirdetés