Hírek pénteken: Medvét gázoltak Kolozsvár mellett. Újabb rakétarendszereket vesz a hadsereg. A kormány erősen fogja a közpénzt

A medve nem csak Székelyföldön nem játék, hanem Kolozsváron sem. A Patriot-rakéták után jönnek a rövid hatótávolságúak. A kormány megtiltotta, hogy a közintézmények vezetői fizetésemelésekről döntsenek.

Hirdetés

Két autó is elgázolt egy medvét Kolozsvár tőszomszédságában

Kolozsvár körzetében eddig is láttak medvét, Torda, Magyarkapus vagy Apahida környékén, illetve az észak-erdélyi autópályán, de ennyire közel talán még nem. A város tőszomszédságában, a Feleki hegy túloldalán fekvő Erdőfelek és a következő falu, Bányabükk között, az E81-es európai úton csütörtök este két autó is elütött egy kifejlett medvét.

A hatóságok tájékoztatása szerint tűzoltók, csendőrök, rendőrök és a vadászegyesület képviselői is kiszálltak a kettős gázolás helyszínére, de az állatot nem találták meg, amely ha meg is sebesült, el tudott menekülni. A két autóban senki nem sérült meg. A hatóságok átkutatták a környéket, még éjjellátó kamerákkal is, de a medvét nem találták.

Kétmilliárd eurót költ a román hadsereg rövid és nagyon rövid hatótávú rakétarendszerek vásárlására

Két napja próbálta ki a román hadsereg az utóbbi három évben közel négymilliárd dollárért az Amerikai Egyesült Államoktól vásárolt hosszú hatótávolságú Patriot rakétarendszerét.

Pénteken megjelent a SEAP közbeszerzési rendszerben a haditechnika beszerzésével foglalkozó állami vállalat, a Romtehnica kiírása rövid és nagyon rövid hatótávú rakétarendszerek (SHORAD és VSHORAD). Az 1,9 milliárd euró értékű közbeszerzési kiírás célja összesen 18 ilyen integrált fegyverrendszer megvásárlása a hadseregnek. Az új fegyverek kiegészítenék az amerikai Raytheon fegyvergyártó cégtől vásárolt Patriot-rendszereket és ahhoz hasonlóan légi fenyegetések ellen vethetők be, csak rövidebb távon.

Ez az első lépése egy nagyobb fegyvervásárlási programnak, amelyet a parlament tavasszal engedélyezett a védelmi minisztériumnak. Az összesen 4,2 milliárd euró értékű program keretében Románia 9 ilyen rakétarendszert vásárol a légierőnek, és 15 rendszert a szárazföldi hadseregnek. A program második szakasza 2030-ban valósul meg.

A közbeszerzési kiírásra az ilyen rendszerek gyártói jelentkezhetnek: az európai MBDA csoport, az amerikai Raytheon, a német Diehl Defence és az izraeli Rafael. Románia eddig amerikai fegyvereket vásárolt a haderő korszerűsítésére, többek között F-16-os és F-35-ös vadászrepülőgépeket, Abrams-tankokat és Patriot-rakétákat.

NATO-vállalása értelmében Romániának a GDP legalább 2 százalékát a hadsereg felszerelésére kell költenie. Idén ez az arány 2,5 százalék, vagyis közel 8 milliárd euró, de a következő években növekedhet.

A kormány megtiltotta, hogy az állami intézmények vezetői fizetésemelésekről döntsenek

Hirdetés

A bukaresti kormány mindent megtesz, hogy fogja a közpénzt, hogy a költségvetési hiányt a lehető legalacsonyabb szinten tartsa, miután a kormánykoalíció túlbecsülte a bevételeket, ami kifizetési fennakadásokhoz vezetett.

Csütörtöki ülésén a kabinet elfogadott egy sürgősségi rendeletet, amely megtiltja, hogy az állami intézmények vezetői saját hatáskörben fizetésemelésekről döntsenek.

A friss szabályozás értelmében a közalkalmazottak fizetéséről a továbbiakban csak törvény dönthet. Ez azt jelenti: nem fordulhat elő, hogy egy közintézményben az igazgató vagy az elnök úgy döntsön, hogy megemeli beosztottjainak a fizetését.

 

Hirdetés