Hírek kedden: Nem szeretne szavazói sorbanállást látni az EP-választásokon a kormány 

A kabinet további hatvan nappal meghosszabbította az alapélelmiszerek árrésének korlátozásáról szóló intézkedést, jelszó az árstabilitás. Valamint ellopták Kelemen Hunor és Marcel Ciolacu személyes adatait, többek között.

Hirdetés

Csak semmi feszkó! 

A politikusok szeretik a feszültséget, de csak abban az esetben, ha jól megfontolt számításból ők gerjesztik. Az általuk nem kontrollált természetű zavaroktól irtóznak, mert rögtön baljós történelmi leckékre asszociálnak, ezért minden döntéshozatal előtt gondosan mérlegelik a várható társadalmi hatásokat.   

A 2024-es választási szuperévben ez hatványozottan érvényes, így nem véletlen, hogy Marcel Ciolacu kormányfő arról beszélt kedden, hogy a koalícióban fontolgatják a két napig tartó szavazás bevezetését az EP-választásokon a külföldön élő román állampolgárok számára. A PSD elnöke szerint a PNL is támogatja, hogy a határokon túl élő román állampolgárok feszültségmentesen élhessenek szavazati jogukkal, hozzátéve, hogy a múltkor is úgy döntöttek, péntekről vasárnapig tartson a szavazás. Emlékezetes, hogy a 2019-es EP-választásokat számos botrány kísérte, mivel úgy az országban, mint a külképviseleteken számos román állampolgár nem tudott élni a választójogával a szavazóhelyiségeknél támadt tumultusok miatt.   

Szűkül  a korlátozott kereskedelmi árrésű élelmiszerek listája

Több mint három hete tart a farsang, ezért aki akart, a különböző mulatságokon alaposan belakmározhatott kalácsból, töltött káposztából. Ha valaki ezután adná a fejét kalácsvásárlásra, darálthús beszerzésre, annak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, ugyanis megjelent a mezőgazdasági minisztérium honlapján az alapélelmiszerek árrésének korlátozásáról szóló intézkedés hatályát 60 nappal meghosszabbító sürgősségi rendelettervezet. E szerint lekerült a korlátozott kereskedelmi árrésű élelmiszerek listájáról a rizs, a kalács, a sűrített paradicsomlé, a margarin, az élesztő és a darált hús, így ezekért a termékekért már többet fogunk fizetni.   

Jó hír viszont, hogy maradt a korlátozás a következő élelmiszerek esetében: 300-500 grammos fehér kenyér, 1,5 százalékos zsírtartalmú friss tehéntej, telemea, 3,5 százalékos zsírtartalmú joghurt, búzaliszt, kukoricadara, tojás, napraforgóolaj, csirkehús, sertéshús, friss zöldség, gyümölcs, burgonya, cukor, 12 százalékos zsírtartalmú tejföl, legtöbb 250 grammos kiszerelésű vaj és legtöbb 350 grammos kiszerelésű szilvaíz. Így, ha kaláccsal vagy anélkül, de továbbra is lesz mit takarékosabban tenni az asztalra.   

A miniszterelnök azzal indokolta az intézkedés meghosszabbítását, hogy a román állampolgároknak továbbra is szükségük van az élelmiszerárak stabilitására, a múltkori spekulatív áremelési őrület után. Ciolacu szerint a korlátozás visszafogta a spekulatív áremeléseket, hozzájárult az infláció csökkenéséhez, és szinten tartotta a lakosság vásárlóerejét. A statisztikai intézet adatai szerint a 2023 decemberi árak 5,8 százalékkal voltak magasabbak a 2022 decemberi áraknál, míg tavaly júniusban, amikor a kormány döntött az árréskorlátozásról, a fogyasztói árak csaknem 18 százalékkal voltak magasabbak a 2022 júniusi szintnél.  

0,8 bitcoint kérnek Kelemen Hunor és más képviselők személyes adataiért a hekkerek  

Hirdetés

Kibertámadás érte a képviselőház szervereit. Ahogy az ilyenkor lenni szokott a hekkerek számos bizalmas dokumentumhoz, orvosi vizsgálatok eredményeihez, személyi okmányokhoz fértek hozzá. A Digi24 hírtelevízió információs technológiával foglalkozó nézője arról számolt be, hogy az egyik erre szakosodott honlapon egy hekkercsoport a képviselőház adatbázisának feltörésével hencegett, és a személyes adatokért cserébe állítólag 0,8 bitcoint, azaz 30 ezer eurót követeltek.   

Ez nem vall etikus magatartásra, de hogy mégsincs kőből a kiberbűnözők szíve azt jól mutatja a nemzeti kisebbségi léthelyzet és a nemzetiségi jogok garantálása iránti érzékenységük magas foka. Az adathalászok amellett, hogy meglepő visszafogottságot tanúsítottak az anyagi követelésük terén, arra is tekintettel voltak, hogy a közzétett személyigazolványok között magyar politikusé is legyen. A forrás paritásos alapon Marcel Ciolacu és Kelemen Hunor nevét említette. A képviselőház főtitkársága bejelentette, hogy feljelentést tesznek a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészségen, ugyanakkor cáfolták, hogy a hekkerek pénzt követeltek volna az adatok visszaszolgáltatásáért cserében.  

Hirdetés