Hírek hétfőn: Black Hawk helikopterről radaroznak a rendőrök. Vigyázni a csendháborítással, szigorodnak a bírságok!

És van egy olyan érzésünk, hogy televíziós talkshow-házigazdánál színesebb jelöltek is részt vesznek majd az idei választásokon.

Hirdetés

Ne ijedjen meg, ha egy Black Hawk helikoptert lát vezetés közben, csak a rendőrség radarozza a gyorshajtókat

A levegőből, egy Black Hawk helikopterrel tervezi tavasztól a rendőrség figyelni a gyorshajtókat a romániai közutakon. A belügyminisztérium 2023 végén hét amerikai Black Hawk helikoptert vásárolt különféle célokra több mint 170 millió euróért, amelynek 85 százaléka európai alapokból származik.

Az egyik ilyen gépet fejlett radarkészülékkel szerelik fel, a rendőrség pedig a legforgalmasabb közútszakaszokon a levegőből fogja azonosítani a gyorshajtókat. A rendőrség ezen kívül Airbus helikoptereket is használ légi megfigyelésre.

A másik hat Black Hawk-ot a belügyminisztérium mentőszolgálata, a SMURD fogja használni szárazföldi és tengeri mentési és keresési akciókban, ezek nyáron emelkednek a levegőbe először.

A hét helikoptert az amerikai Lockheed Martin lengyelországi üzemében gyártották és bukaresti, valamint Krassó-Szörény, Iași, Kolozs, Konstanca és Tulcea megyei bázisokon állomásoztatják majd.

Óvatosan a házibulikkal és a fúrógépekkel, közel három heti közmunkával is büntethetik a hangoskodókat

Szigorítja a törvényhozás a szomszédok nyugalma megzavarásának büntetését. Egy törvénytervezet szerint a jelenleginél nagyobb pénzbüntetést kell fizetnie annak, aki hangos zenével, gépekkel vagy egyéb módon zavarja a tömbházban vagy a lakóövezetekben élő többi ember nyugalmát.

A módosítások értelmében magánszemélyek esetében 1500 lejről 2000 lejre emelkedne a csendháborításért kiszabható pénzbírság összege, ismételt kihágásért 6000 lej is lehet a büntetés, de akár 100-150 órányi közmunkára is kötelezhetik az elkövetőt.

A cégek 6-12 ezer lejes pénzbírságra számíthatnak – ez főleg a vendéglőket, klubokat és a rendezvényhelyszíneket érinti, ha például egy sátorban vagy szabad téren a környéken lakókat zavaró hangerővel szól a zene.

A törvénytervezet jelenleg a szenátusban van, elfogadása után megy a tovább a képviselőházba.

Kezdődik a választási őrület, jelennek meg a festői jelöltek

Hirdetés

Demokráciában bárkinek jogában áll köztisztségre jelöltetni magát, ezzel a joggal aztán rendszeresen élnek olyan emberek is, akik korábban, nem a politikában szerzett népszerűségüket kihasználva próbálnak például államelnökök lenni.

Noha Florin Călinescu azért nem ugyanabban a ligában játszik, mint például Constantin Mudava, aki bioenergetikus kuruzslóként indult el az 1996-os államelnök-választáson és jelöltként nyújtott tévészerepléseivel nyújtott nem mindennapi élményeket a választópolgároknak, a (hajdani) népszerűségét is teljesen más területen szerezte.

Az eredetileg színész Florin Călinescu az 1990-es évek második felében vált országosan ismertté Romániában a ProTV-n futó esti talkshow-műsorával. A műsor megszűnte után a médiában dolgozott különböző területeken, majd 2008-ban próbálkozott először a politikai pályával, a PNL színeiben próbált szenátori mandátumot szerezni, de sikertelenül. Aztán 2021-ben Bukarest főpolgármesteri székét célozta meg, ezúttal a Zöld Párt színeiben, de csak alig 2 százalékot sikerült szereznie (a negyedik hellyel így is rávert a veterán Călin Popescu-Tăriceanura, aki csak 1,5 százalékot kapott).

De úgy tűnik, Călinescu nem adja fel, most ugyanis bejelentette – a Realitatea Plus televízióban –, hogy indulni kíván az idei államfőválasztáson. Az egykori talkshow-gazda azt mondta: március 10. után nevezi meg a pártot, amelynek jelöltjeként részt vesz majd az elnökválasztáson. Televíziós bejelentkezésében Călinescu a romániai nyugdíjrendszert bírálta keményen, szerinte a nyugdíjasoknak a jelenleginél jóval nagyobb összegeket kell biztosítani.

 

 

Hirdetés