Hírek hétfőn: 2025-től jöhet az amerikai vízummentesség. Nem lett magyar vezetője Nagybányának

Egy ideje rebesgetik, hogy egy év múlva vízum nélkül lehet az Egyesült Államokba utazni, most már Ciolacu kormányfő is 2025-ről beszél. Nem az RMDSZ-es alpolgármestert, hanem Cătălin Cherecheș korábbi jobbkezét választották ügyvivő polgármesternek Nagybányán. A nemzeti ünnep hosszú hétvégéjéhez a bűnözők, a gyorshajtók és az ittas vezetők is hozzátartoznak.

Hirdetés

Nem az RMDSZ-es alpolgármestert választották Nagybánya ideiglenes vezetőjévé

Az országból elmenekült, majd Németországban elfogott Cătălin Cherecheșt a múlt héten megfosztotta Nagybánya polgármesteri tisztségétől Máramaros megye prefektusa, miután a volt városvezetőt öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték jogerősen korrupció miatt.

Miután Nagybánya polgármester nélkül maradt, a városi önkormányzati testületnek meg kellett választania Cherecheș utódját, aki a helyhatósági választásokig hátralevő néhány hónapban ügyvivőként látja majd el a polgármesteri teendőket.

A városi tanács hétfői ülésén a két alpolgármester, Doru Dăncuș és Pap István között választottak a képviselők, a 23 tanácsos közül az ülésen jelen levő 15 városi önkormányzati képviselő pedig 10 szavazattal és 5 ellenszavazattal Dăncușt választotta ügyvivő polgármesternek az RMDSZ-es jelölt ellenében.

Doru Dăncuș a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNȚCD) színeiben lett városi tanácsos, majd Cătălin Cherecheș mellett alpolgármester három évvel ezelőtt.

Dăncuș egyébként Cherecheș emberének számít, ő maga nevezte magát korábban nyilvánosan a volt polgármester jobbkezének.

Ezt szóvá is tette a hétfői ülésen Bogdan Hodorogea (USR) városi önkormányzati képviselő, aki meggyőződése szerint Dăncuș nem alkalmas városvezetőnek, mivel az elítélt polgármester legfőbb végrehajtója és támogatója volt. Hodorogea azzal vádolta a Cherecheș-Dăncuș tandemet, hogy nehéz pénzügyi helyzetbe sodorták Nagybányát, a városnak ugyanos 60-80 millió lejes adóssága van, és csak az idei évben 200-300 lejt veszített, többet között az európai alapokból. Ezért Dăncuș-nak hátra kellene lépnie – mondta az USR képviselője –, a városi tanácsnak pedig más alpolgármestert kellene választania.

A városi önkormányzati testület nem így gondolta és Doru Dăncuș-t Nagybánya ügyvivő polgármesterévé választotta.

Nem csak pihenés, hanem bűnözés is volt rendesen a román nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén

A csütörtöki és pénteki szabadnapokkal négy naposra nőtt hosszú hétvége alatt a belügyi szervek nem pihentek, a rendőrség, a csendőrség, a tűzoltók és más belügyi struktúrák összesen több mint húszezer hatósági fellépést igénylő helyzetre reagáltak.

Monica Dajbog, a belügyminisztérium szóvivője hétfőn a hosszú hétvége hatósági statisztikáit ismertette:

– a rendőrség megállapított 4 110 bűncselekményt, kiszabott több mint 36 800 pénzbírságot több mint 15 millió lej értékben, 1 008 személyt pedg bűncselekmény elkövetése közben értek tetten;

– a 20 436 esemény közül több mint 7 000 valamilyen sürgősségi helyzet volt, 13 359 a közrend és nyugalom megzavarásával volt kapcsolatos;

– a közlekedésrendészet bevont 2 688 gépkocsivezetői jogosítványt, ebből 890-et sebességtúllépés, 348-at ittas vezetés, 55-öt drogfogyasztás miatt, 612 esetben indított bűnvádi eljárást és bevont 1 317 gépkocsi-törzskönyvet;

– a tűzoltók mintegy 300 esetben mentek ki tüzet oltani, közel 6 000 esetben sürgősségi ellátást igénylő egészségügyi helyzetet láttak el, 46 településen pedig időjárással kapcsolatos helyzetekhez riasztották őket;

Hirdetés

– az országszerte tartott 578 nyilvános eseményen kiszabtak 175 szabálysértési bírságot 98 ezer lej értékben.

– A határőrség 200 ezer ember és 58 600 gépkocsi határátlépését biztosította ezekben a napokban.

Már Ciolacu miniszterelnök is amerikai vízummentességről beszél

Marcel Ciolacu miniszterelnök a napokban az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodik hivatalos látogatáson, ahol a román állampolgárok amerikai vízumkötelezettségéről is beszélt.

A kormányfő amerikai románokkal is találkozott Washingtonban, és azt mondta nekik, hogy nem azért látogatott hozzájuk, hogy meggyőzze őket: térjenek haza Romániába, viszont hangsúlyozta, hogy az Európai Unión kívül az USA lehet a legfontosabb kereskedelmi partnere Romániának, ez pedig ahhoz is hozzájárul majd, hogy az amerikai román diaszpóra közvetlenebbül kapcsolatban maradhasson az anyaországgal.

„Meggyőződésem (…), hogy a vízumkötelezettség eltörlése és Románia részvétele a Visa Waiver-programban 2025-től valósággá válik” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Kathleen Kavalec, az USA bukaresti nagykövete, aki szintén jelen volt a találkozón, már korábban is 2025-ről beszélt a román állampolgárok amerikai vízumkötelezettségének eltörlése tekintetében, és ugyanezt az évet nevezte az Egyesült Államokba utazás megkönnyítésének kezdeteként Andrei Muraru washingtoni román nagykövet is.

Kavalec a találkozón azt hangsúlyozta, hogy Románia a NATO keleti szárnyának részeként soha nem volt ennyire fontos stratégiai partnere az Egyesült Államoknak, mint most, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború idején, és beszélt arról is, hogy Románia amerikai katonai beszerzésekkel erősíti védelmi képességeit.

 

 

 

Hirdetés