Hihetetlen, de igaz: hamarosan véget ér a fénymásolt okiratok évtizedek óta tartó, szörnyű korszaka

Egy új törvénymódosítás szerint január elsejétől a közhivatalokban nem kérhetnek tőlünk xeroxolt példányokat közintézmények által kibocsátott okiratokról.

Hirdetés

Papíralapú társadalmunk pezsgőt bonthat ma: a képviselőház döntéshozó kamaraként egy olyan törvénymódosításra bólintott rá, amely mérföldkőnek számít az elképesztően izgalmas romániai ügyintézés történelmében.

Nem túlzunk: az új módosítás szerint

a közhivatalokban nem kérhetnek az ügyféltől fénymásolatot olyan okiratokról, melyeket más állami intézmények bocsátottak ki.

Ez magán- vagy jogi személyekre is vonatkozik. Jó, egy picit mégis kell várni az új korszak kezdetéig: a jogszabály még államfői aláírásra vár, és 2022. január elsejétől lép hatályba.

Véget érhet tehát a fölösleges papírokkal felduzzasztott kapcsos dossziék világának, a fénymásológépek keresgélésének, és talán azoknak a pillanatoknak is, amikor a hivatali kis ablak előtt pár lépésre még mindig nem vagyunk biztosak abban, hogy a benyújtandó iratcsomóból nem-e hiányzik valaminek a másolata, ki tudja hány példányban. Csak hát tudják, hogy van: bízzunk benne, hogy ezt gyakorlatba is lehet majd ültetni…

A forradalmi módosítást egyébként a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik honatyája, George Tuţă kezdeményezte (101 kollégája is támogatta a kezdeményezést), melynek

a célja természetesen az ügyintézés leegyszerűsítése lenne,

Hirdetés

amely arra kívánja sarkallni a közhivatalokat, hogy egymás közt oldják meg az okiratok ellenőrzését, például emailben. Igen, ezt a mondatot húsz évvel ezelőtt is bele lehetett volna írni egy ilyen indoklásba, de hát mifelénk az ilyen jövőbenéző intézkedésekre mindig kellett várni egy „picit”.

 

 

Hirdetés